Fiets en internet: de techniek is niet het probleem

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:24-03-2016

De techniek om fietsen en fietsers te detecteren is inmiddels ruimschoots voorhanden. Maar de toepassing hangt in belangrijke mate af van de vraag hoe je de implementatie aanpakt.


Dat is de conclusie van een eerste verkenning die de Technologieploeg heeft laten uitvoeren door adviesbureau Advier naar de kansen van detectie- en internettechnologie.

Die technologie wordt al veelvuldig ingezet. Onder meer bij het fietsparkeren. In een aantal stallingen zijn de fietsenrekken voorzien van detectiesystemen die bijhouden waar nog plek is en hoe lang een fiets er staat. Of de fiets zelf wordt van een barcode voorzien om makkelijker in- en uit te checken.

Voor het tellen van fietsen op straat zien we naast de bekende detectieslangen inmiddels ook slimme camera’s en radarsystemen. Wifi, bluetooth en GPS zijn begrippen die we ook tegenkomen als het gaat om het in kaart brengen van fietsbewegingen. En fietsers kunnen zich laten volgen door speciale smartphone-apps te installeren, bijvoorbeeld om een beloning te incasseren als ze de auto laten staan.

Dat levert inmiddels een berg aan data op. Er is bijvoorbeeld een fietsdiefstalregister, beheerders van fietsenstallingen beschikken over gegevens over het gebruik van de stalling, de Fietstelweek leverde veel gegevens op over het rijgedrag van fietsers, enzovoort.

Het beeld dat uit de verkenning van de Technologieploeg naar voren komt is dat het in de toekomst vooral gaat om de vraag hoe je al deze middelen kosteneffectief en efficiënt inzet. En dat is niet het geval als alle partijen hun eigen unieke systeem ontwikkelen. Een aantal stakeholders is dan ook van mening dat er bijvoorbeeld een open standaard zou moeten komen voor het type tags waarmee je een fiets kan identificeren. Maar dat is dan nog pas een eerste stap. Want de uitdaging ligt niet in de eerste plaats in de technologie, maar vooral in de organisatie, zo leert deze eerste verkenning ook. 

 

Dit is een nieuwsbericht van Tour de Force 2020.

Naar Tour de Force 2020

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets en internet: de techniek is niet het probleem

Scroll naar boven