Fiets met elektrische trapondersteuning voor alle leeftijden

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:24-05-2005
De fiets met elektrische ondersteuning werd al &'oogluikend&' aangemerkt als fiets, en niet als bromfiets. Binnenkort wordt ook het RVV hierop aangepast.

De fiets met elektrische ondersteuning werd al 'oogluikend' aangemerkt als fiets, en niet als bromfiets. Binnenkort wordt ook het RVV hierop aangepast.
Bij zogenaamde Pedelec (Pedal Electric Cycle) krijgt de fietser een extra duwtje in de rug van een kleine elektrische hulpmotor. De afgegeven kracht is afhankelijk van de kracht die de fietser zelf uitoefent op de pedalen.
De Pedelec had een tijd lang een onduidelijke positie binnen de verkeerswetgeving. Sinds 1998 werd het voertuig wel informeel als fiets aangemerkt door Justitie, vooruitlopend op te verwachten wetswijzigingen. Inmiddels is het Voertuigreglement aangepast, waardoor de Pedelec ook formeel niet meer als motorrijtuig (cq. bromfiets) wordt aangemerkt. Op 10 mei jl. werd ook de wijziging van het RVV 1990 goedgekeurd door de eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de aanpassing per 1 september 2005 in werking treedt.
Vanaf die datum gelden dus ook formeel voor het berijden van een fiets met elektrische trapondersteuning geen andere eisen dan voor een gewone fiets. Wel geldt ? nog steeds - een verzekeringsplicht voor de Pedelec. Een en ander blijkt uit het antwoord van minister Peijs op Kamervragen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets met elektrische trapondersteuning voor alle leeftijden

Scroll naar boven