Fietsparkeermonitor op basis van fietsdata uit apps

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-02-2019
Een nieuwe Fietsmonitor moet gemeenten inzicht bieden in het wildparkeren. De monitor is mede ontwikkeld door studenten van de Hogeschool Windesheim.

  • Een team van verkeerskundige en ICT studenten van de Hogeschool Windesheim Flevoland heeft zes maanden lang in een comakership gewerkt bij Vialis. Hogeschool Windesheim Flevoland biedt haar studenten comakerships aan om theorie en praktijk samen te laten komen.

    Uit het onderzoek naar het beleid met betrekking tot fietsparkeren bij de grotere gemeentes in Nederland blijkt dat er zeer wisselende aanpakken zijn. Dit terwijl wildparkeren en hoge parkeerdruk een steeds groter probleem wordt in steden.

    De studenten ontwikkelden daarom een Fietsparkeermonitor. Op basis van fietsdata uit apps, zoals Schwung, is inzicht te krijgen in wildparkeren. Zo kan een gemeente gerichter handhaven. In de toekomst is de Fietsparkeermonitor uit te breiden met meer informatie over fietsparkeren, meldt Vialis.

    Een andere manier om het wildparkeren in beeld te brengen is om geparkeerde fietsen handmatig te registreren. Adviesbureau Trajan doet dat bijvoorbeeld door kleine barcodestickers op fietsen te plakken. Daar zit een tijdcode op en fietsen worden dan elk uur gecheckt of ze er nog staan. Ook is wel geëxperimenteerd met kaartjes met RFID-chips en tie-wraps die afbraken als de fiets werd verplaatst. Maar die oplossingen leiden tot nogal wat milieubezwaren.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsparkeermonitor op basis van fietsdata uit apps

No data found
Scroll naar boven