Het aantal internationale studenten in Nederland is de afgelopen tien jaar ruim verdriedubbeld tot 115.000. Zij maken hiermee vijftien procent uit van alle hbo- en universiteitsstudenten. Uit het
vragenlijstonderzoek naar de fietsveiligheid van internationale studenten dat TeamAlert in februari 2024 uitvoerde bleek onder meer dat de meeste van hen het liefst voor de fiets kiezen als vervoermiddel, maar wel minder vaak dan Nederlandse studenten. In hun thuisland fietste 6 procent van de internationale studenten dagelijks, bijna 60 procent fietste nooit of bijna nooit.
Bron: TeamAlert (2024)
Ongevallen
Uit de resultaten volgde verder dat internationale studenten vaker een fietsongeval of een bijna-ongeval hadden meegemaakt dan hun Nederlandse collega’s. In de maand voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst had 11 procent een fietsongeval en 37 procent een bijna-ongeval. Onder de Nederlandse studenten was dit 4 procent en 27 procent. Nederlandse studenten vertoonden wel veel vaker risicogedrag, zoals door rood fietsen, zonder licht fietsen en fietsen met alcohol op.
De kans op een ongeval ligt voor internationale studenten dus hoger ondanks dat ze minder risicogedrag vertonen. Mogelijk komt dit door onervarenheid met het Nederlandse verkeer en een gebrek aan beheersing van de fiets. Internationale studenten vinden zichzelf minder goede fietsers, zeggen minder kennis van de verkeersregels te hebben, voelen zich minder veilig op de fiets en ervaren het verkeer als chaotischer dan Nederlandse studenten.
Fietslessen
Op basis van de resultaten en de suggesties van de respondenten beveelt TeamAlert aan om fietseducatie aan te bieden aan internationale studenten, waarbij naast fietsvaardigheid ook verkeersregels en een gevaarherkenning aan bod zouden moeten komen. Ook zouden er goede informatiebronnen moeten komen met informatie over onder meer de verkeersregels en de ongeschreven regels omtrent fietsen in Nederland. Tenslotte is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van internationale verkeersborden, zo nodig met informatie in het Engels.
Vragenlijst
Aan het vragenlijstonderzoek van TeamAlert deden 649 Nederlandse en 864 internationale studenten mee. Ruim 70 procent van hen studeert aan een Nederlandse universiteit. De resultaten van het vragenlijstonderzoek zijn gebaseerd op basis van subjectieve fietservaringen van Nederlandse en internationale studenten. Vervolgonderzoek is nodig om de objectieve verschillen vast te stellen.
TeamAlert
Stichting
TeamAlert zet zich in om het aantal jongeren dat bij een verkeersongeval betrokken raakt te verminderen. Ze dagen jongeren uit om slimme keuzes te maken in het verkeer, zodat ze veilig onderweg zijn.