Fietsvisie Enschede 2030

 • Soort:Beleidsdocumenten
 • Auteur:Benjamin Groenewolt & Kees Lems
 • Uitgever:Gemeente Enschede
 • Datum:17-09-2021
 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Enschede heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in het verbeteren van de mogelijkheden om fietsen. Hierdoor is het fietsen in Enschede prettiger en veiliger geworden. We hebben veel bereikt de afgelopen jaren. De plannen die we in 2012 hebben gemaakt, zijn in 2020 bijna allemaal uitgevoerd. We willen graag dat alle verkeer kan blijven rijden en we willen een aantrekkelijke stad zijn om in te wonen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat fietsen in en om Enschede nog prettiger en veiliger wordt. Zodat we nog vaker op de fiets stappen en voor korte ritjes minder de auto gebruiken, waardoor de stad ook voor de auto bereikbaar blijft. 

  We gaan fietsen in Enschede zo aangenaam mogelijk maken
  We hebben gekeken hoe het de afgelopen jaren is gegaan en waar ons fietsbeleid nog beter kan. Daarover zijn we gaan praten met inwoners van Enschede en hoorden dat het nog prettiger en veiliger kan worden. Daarom hebben we nieuwe plannen gemaakt voor de komende jaren, deze plannen staan in deze Fietsvisie Enschede 2030. We hebben drie belangrijke doelen die we in 2030 willen halen:
  • er wordt meer gefietst in Enschede;
  • er gebeuren minder ongelukken met fietsers in Enschede;
  • fietsers in Enschede zijn heel tevreden.

  Om deze drie doelen te halen, gaan we vijf dingen doen
  1. We bouwen door aan goede fietspaden in de stad. We gaan het fietsnetwerk helemaal afmaken en zorgen voor goede fietsenstallingen in de hele stad.
  2. We gaan ons nog meer inzetten voor verkeersveiligheid. Daarbij willen we schoolomgevingen en het oversteken van de singel veiliger maken. En we gaan verder met voorlichting voor zowel jongeren als ouderen.
  3. We willen dat iedereen veilig kan fietsen in Enschede. Daarvoor maken we plannen zodat ook de nieuwe types fietsen zoals snelle e-bikes en elektrische bakfietsen veilig kunnen fietsen. 
  4. We proberen Enschedeërs die minder fietsen aan te moedigen om de fiets te pakken.
  5. We gaan er voor zorgen dat je makkelijk met de fiets naar de bus kunt en proberen vrachtwagens uit het centrum te houden. Vrachtwagens worden vervangen door bakfietsen.
  Bij deze vier onderdelen hoort een lijst met twee delen ‘Basis’ en ‘Plus’
  Op de lijst ‘Basis’ staan de maatregelen die we moeten uitvoeren om de gestelde doelen te behalen. We hopen hiervoor binnenkort geld te hebben, maar hebben dat nu nog niet. Deze maatregelen willen we de komende jaren uitvoeren.
  De lijst ‘Plus’ willen we graag ook uitvoeren, maar die zijn voorlopig te duur. We hebben deze maatregelen opgeschreven, zodat we ze in de toekomst kunnen uitvoeren als er wel (extra) geld beschikbaar komt.

Relevantie

Scroll naar boven