Fietswiel filtert vuile lucht

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:19-07-2021
Het scoorde zowel bij gadget liefhebbers als bij milieubewuste fietsers. Een speciaal fietswiel dat kleine deeltjes uit de lucht afvangt met een ingebouwd filter.

fietswiel_luchtzuivering.jpgHet idee is van de Engelse Kristen Tapping, een student-productontwerper aan de London South Bank University. Ze ontwikkelde, met steun van verschillende overheidsinstanties een speciale set filters van luffa (een soort spons), HEPA en actieve kool om grote en kleine deeltjes en schadelijke gassen uit de lucht op te vangen. Ingebouwd in een speciaal fietswiel trekken vinnen lucht door de filterlagen waardoor deze wordt gereinigd terwijl de rijders door de stad fietst.

Het plan is om het wiel begin 2022 ook daadwerkelijk op de markt te brengen, wellicht in het begin vooral voor deelfietsen. De filters kunnen bijvoorbeeld een keer per week worden gereinigd en hergebruikt. De onderdelen zijn ook zo ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur gemakkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald voor montage of demontage en recycling . 

Verder is de bedoeling dat de zogenaamde Rolloe verbinding maakt met een app waarmee rijders afstandsinformatie kunnen delen en doelen kunnen stellen. Deelnemers kunnen dan worden beloond met credits voor lokale bedrijven op basis van het aantal mijlen dat ze trappen. Of het echt gaat helpen? Een wiel zou zo’n 0,7 m3 lucht per kilometer schoonmaken.  Als bijvoorbeeld het deelfietssysteem Santander met 13.600 fietsen hiermee uitgerust zou worden, zou zo bijna 80.000 m3 per dag worden gefilterd, zo becijferde de ontwerpster.

Tapping heeft ook plannen om een ​​Rolloe in het achterwiel te maken voor een dubbele opbrengst per rit.

Relevantie

Scroll naar boven