Forse maatschappelijke schade door fietsdiefstal

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-05-2014

De schade veroorzaakt door fietsdiefstal bedraagt volgens de RAI 600 miljoen euro per jaar. Inzet van de lokfiets is succesvol, maar een druppel op de gloeiende plaat.


Op dit moment verwisselen jaarlijks in Nederland ongeveer 600.000 fietsen onvrijwillig van eigenaar. Het gaat niet alleen meer op individuele gevallen, maar ook om serieuze georganiseerde bendes die vele tientallen fietsen tegelijkertijd stelen, aldus de RAI.

Voor de berekening van de schade heeft de RAI dit getal vermenigvuldigd met de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets van 989 euro bij de vakhandel.

Hoe dan ook, fietsdiefstal veroorzaak een forse economische schadepost. Om het aantal gestolen fietsen de komende jaren maximaal terug te dringen heeft een Stuurgroep onlangs het ‘Raamplan Fietsdiefstal 2014 – 2017’ vastgesteld. Daarbij zet dit samenwerkingsverband, waarin o.a. ANWB, de Fietsersbond, Politie, IenM, de verzekeraars, RDW, het OM, alsmede RAI Vereniging en BOVAG participeren, in op een driesporenbeleid.

Dit raamplan omvat drie centrale thema’s: fysieke preventie, identificatie & registratie en opsporing en handhaving. Op het gebied van fysieke preventie pleit de Stuurgroep Fietsdiefstal voor meer stallingsmogelijkheden en het gebruik van ART-goedgekeurde sloten.
Bij identificatie en registratie richt de aandacht zich vooral op het effectief gebruik van diefstaldata, op kennis en herkenning van unieke fietskenmerken (zoals het RAI framenummer) en op consumentenvoorlichting en –kennis via bijvoorbeeld een ‘fietspaspoort’.
Qua opsporing & handhaving ligt de focus op het optimaliseren en verder effectueren van het terugvinden van gestolen fietsen.

Een gezamenlijke activiteit van de Stuurgroep Fietsdiefstal die inmiddels behoorlijk succesvol is gebleken is de inzet van zogenaamde ‘lokfietsen’. Deze fietsen en de bijbehorende sloten zijn beschikbaar gesteld door verschillende leden van RAI Vereniging en zijn uitgerust met een zogenaamd ‘track & trace’-systeem.

Vorig jaar werd de lokfiets in totaal 800 keer ingezet, wat in tweederde van de gevallen tot een aanhouding leidde. In het eerste kwartaal van 2014 leidde de lokfiets opnieuw tot 152 aanhoudingen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Forse maatschappelijke schade door fietsdiefstal

Scroll naar boven