Google maakt het mogelijk een complete reis te plannen met een deelfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-07-2020
Google introduceert in tien wereldsteden de mogelijkheid om deur-tot-deur aanwijzingen te krijgen, in combinatie met het gebruik van een deelfiets.

Wie een reis wil plannen gebruikmakend van een deelfiets, moet tot nu toe drie keer vertrek- en eindpunt ingeven in de routeplanner. Namelijk de wandeling naar een deelfiets-dock, de eigenlijke fietstrip, en vervolgens de wandeling naar de bestemming. In de nieuwe opzet kan dat in één keer. Vervolgens krijgt men dan routeaanwijzingen in de vorm van één trip inclusief de wandelroutes.

In sommige steden zal ook een link te zien zijn, die direct leidt naar de deelfietsprovider waar men kan boeken.
Tot de steden waar de nieuwe optie wordt uitgerold behoren New York, San Francisco en Londen. In die steden is ook al te zien hoeveel deelfietsen er op dat moment beschikbaar zijn. Andere Europese steden worden nog niet genoemd, wel dat Google werkt aan uitbereiding.

docked_bike_google_maps.jpgGoogle geeft in een blog over Google Maps enige toelichting op de wijze waarop de routeaanwijzingen voor de fiets tot stand komen. Men gebruikt een combinatie van machine learning, complexe algoritmes en data van overheidsinstanties. Ook houdt men rekening met routes die niet fietsvriendelijk zijn, zoals via tunnels en met een slecht wegdek. Verder wordt aangegeven of een fietsroute vlak of heuvelachtig is.

Men zegt er hard aan te werken om de vanwege COVIC-19 uitgebreide fietsvoorzieningen op te nemen in Google Maps. Lokale autoriteiten kunnen dergelijke data aanleveren via een speciale site: Geo Data Upload Tools.

Dat fietsen in de lift zit blijkt ook uit de Google zoekgegevens. De zoekterm ‘bike repair near me’ is vaker dan ooit gebruikt de laatste tijd. En het uitstippelen van fietsroutes in Google Maps nam toe met 69 procent in juni.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Google maakt het mogelijk een complete reis te plannen met een deelfiets

Scroll naar boven