Groningen weert fiets uit centrum om voetganger meer ruimte te geven

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-06-2020
Als onderdeel van de Corona-maatregelen sluit Groningen winkelstraten af voor fietsers en stelt parkeerverboden in om meer ruimte te scheppen voor voetgangers.

groningen.JPGZo worden drukke winkelstraten in de binnenstad voor een groot deel voetgangersgebied. Enkele doorgaande fietsroutes zijn tussen 12:00 en 19:00 uur afgesloten. Het gaat onder andere om de Brugstraat, Guldenstraat en Vismarkt. Men mag wel met de fiets aan de hand door het voetgangersgebied lopen.

Fietsen die nu in het voetgangersgebied staan geparkeerd, worden door de gemeente weggehaald en op de Ossenmarkt verzameld. Eigenaren kunnen hun fietsen voorlopig nog kosteloos ophalen.

Bezorgers, zorgmedewerkers en mensen met een handicap die afhankelijk zijn van hun fiets, mogen wel het voetgangersgebied in met een fiets. Men kan zich melden bij de mensen die bij de afsluitingen staan. Zij hebben de instructie gekregen om hier soepel mee om te gaan. 

Verder wordt in een aantal drukke winkelstraten en smalle straten een parkeerverbod voor fietsen ingesteld. Als er fietsrekken staan dan mag daar wel in geparkeerd worden, maar niet daarbuiten. Dit geldt ook voor bewoners. Op enkele locaties zijn extra fietsparkeerplekken gerecreëerd.

Om voetgangers en fietsers de ruimte te bieden voor het houden van 1,5 meter afstand, zullen tijdelijk een aantal autoparkeerplaatsen worden opgeheven.

De gemeente adviseert fietsers verder zoveel mogelijk om de binnenstad heen te fietsen en er niet dwars doorheen als dat niet nodig is. Ook benadrukt men dat het beter is niet naast elkaar te fietsen en andere fietsers in te halen.
Verder krijgen fietsers vaker groen licht op de drukkere fietsroutes. En sommige verkeerslichten gaan helemaal uit.

Utrecht

Ook in andere steden worden dergelijke maatregelen doorgevoerd. Zo gaat Utrecht het voetgangersgebied uitbreiden, voorlopig tot 1 september 2020. Op maandag tot en met zondag is het tussen 18.00 uur en 10.00 uur wel toegestaan om te fietsen in het voetgangersgebied.
Wie niet in de binnenstad hoeft te zijn, wordt geadviseerd via de singels fietsen. Aan de randen van het voetgangersgebied komen extra fietsparkeerplaatsen, onder andere op het Domplein, de kop van de Neude, de Mariaplaats, Janskerkhof en Vredenburg.

Update

Op 10 juni is het fietsverbod in Groningen op een aantal punten versoepeld, omdat het volgens de gemeente rustiger bleef dan verwacht. Zo geldt het verbod in de Folkinestraat bijvoorbeeld alleen nog op vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 18:00 uur.

 

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Groningen weert fiets uit centrum om voetganger meer ruimte te geven

No data found
Scroll naar boven