Hoe wisselen we deelmobiliteitsdata uit op een veilige en effectieve manier?
Deelmobiliteit wordt op steeds meer plekken ingezet als duurzaam alternatief voor de traditionele vervoersvormen. Hierbij worden veel data opgehaald over het gebruik van deelmobiliteit.
Dit heeft als voordeel dat er beleid gemaakt kan worden op basis van het werkelijke gebruik, in plaats van aannames hierover.
Maar het delen van data brengt ook een aantal risico’s met zich mee: data over het gebruik van deelmobiliteit gaat over het gedrag van de gebruiker, en de privacy van die gebruiker is nu niet altijd gewaarborgd. Ook op het gebied van cyber security zijn er risico’s, zoals hacking van vervoersmiddelen of persoonsgegevens.
Daarom is het belangrijk dat de uitwisseling van deelmobiliteitsdata veilig en effectief is, en voldoet aan de wettelijke eisen op dit gebied. De gemeente Amsterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Rotterdam hebben in de praktijk een werkwijze ontwikkeld die voldoet aan deze eisen: CDS-M. Deze werkwijze is openbaar beschikbaar en voor alle overheden toe te passen waar deelmobiliteit ingezet wordt.
Hoe je kunt werken met CDS-M is beschreven in een handleiding. In deze handleiding zijn ook allerlei handige links, documenten en tools opgenomen waarmee je zelf op een veilige manier deelmobiliteitsdata kunt uitwisselen. Ook de achtergrond van CDS-M is in de handleiding beschreven, er wordt uitgelegd waarom deze standaard is ontwikkeld, waarom de werkwijze veilig is en aan welke normen het getoetst is. Ook is er achtergrond te vinden over de ethische kaders waar CDS-M aan voldoet.
Voordelen CDS-M
CDS-M geeft overheden meer inzicht in het gebruik van (deel)mobiliteit in de openbare ruimte en verbetert daardoor mogelijkheden voor beleidsontwikkeling, sturing en planning met betrekking tot (deel)mobiliteit:
- CDS-M vergroot het inzicht op het gebruik van (deel)vervoer en de mogelijke effecten in de openbare ruimte, zoals bereikbaarheid en leefbaarheid.
- CDS-M is door dat inzicht een middel voor beleidsontwikkeling, beleids(bij)sturing, en beleidsverbetering.
- CDS-M draagt daarmee bij aan het optimale gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door het (dynamisch) sturen van verkeersstromen en vergunningsgebieden.
- CDS-M maakt ook uitwisseling van data - inzichten tussen overheden onderling makkelijker. Zo kunnen we over gemeentegrenzen heen leren van bijvoorbeeld pilots en sturen op beleid.
Op lange termijn wordt toegewerkt naar een meer uniforme werkwijze voor data uitwisseling rondom mobiliteit data. Eén CDS-M vergroot de effectiviteit van de samenwerking tussen mobiliteitsaanbieders en overheden.
- Met de CDS-M is duidelijk hoe de data (AVG-proof) wordt verwerkt en bij welke overheden wat voor type informatie moet worden aangeleverd.
- Het uitrollen van diensten van mobiliteitsaanbieders in verschillende gebieden wordt eenvoudiger.
- Overheid en mobiliteitsaanbieders kunnen samen werken aan het ontwerp van de CDS-M en de overeenkomst.
Samenwerkingen
De ontwikkeling van CDS-M is een initiatief van de G5 in samenwerking met het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat. Partners zijn het kennisplatform CROW, Via Nova en de mobiliteit aanbieders. Het CROW en Via Nova passen de CDS-M toe en werken met de technische specificaties en overeenkomsten die CDS-M adviseert. Op deze manier verwerken ze op een veilige en moderne manier mobiliteitsdata. Ze delen de data niet alleen met steden, maar maken de data ook openbaar in hun deelmobiliteitsdashboard voor groter publiek.
Bent u beleidsmedewerker in dit domein, jurist, security expert, data analist, vervoersmanager, code developer, mobiliteitsaanbieder, databroker of communicatiespecialist en heeft u vragen? Stuur dan een mail naar
cds-m@amsterdam.nl.