Virusbesmetting via voorw

Virusbesmetting via voorwerpen blijkt voor COVID19 nauwelijks aan de orde, de besmetting verloopt vooral via aerosolen die door ademhaling/praten/zingen worden uitgestoten en afhankelijk van de relatieve vochtigheid (RV) langer en verder in de ruimte blijven zweven. Langdurig verblijf in een gekoelde en afgesloten binnenruimte met veel mensen is een belangrijke besmettingsbron, zie de vele besmettingen in koelhuizen, slachthuizen en fruitverwerkende industrie die hermetisch afgesloten zijn om ongedierte te weren, gekoeld worden wat resulteet in een lage RV dat gunstig is voor verspreiding en waar veel mensen langdurig (8-10uur) verblijven. 

In de buitenlucht hoeven we ons eigenlijk helemaal geen zorgen te maken over besmetting waar eventuele virusdeeltje snel door luchtstromingen verdund worden... anderhalve meter in de buitenruimte is dan ook echt absurd.

Gezonde mensen hoeven zich überhaupt geen zorgen te maken over het COVID-19 virus dat vooral slachtoffers maakt onder hoogbejaarde en zieke mensen.
fietshelm/vizier
We kunnen dus met een gerust hart op de fiets en hoeven ons geen zorgen te maken over drukknoppen van VRI's. Ook het ontsmetten van winkelwagentjes en -mandjes, sowieso het ontsmetten van de handen bij binnenkomst van een winkel is volslagen onzin.

Al die schoonmaakfaciliteiten zijn voor fietsers overigens wel erg handig... Laatst kreeg ik een enorme vogelflats op mijn fietshelm/-vizier in Nijmegen-Lent. Even een supermarkt ingelopen om de helm te reinigen met vochtige doekjes die bij de entree beschikbaar waren en daarna te ontsmetten met een desinfecterende spray (met dank aan het vriendelijke personeel van Jan Linders)!
Scroll naar boven