Havengebied Gent biedt potentie voor hoger fietsgebruik

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:20-04-2009

Er werken ruim 28000 mensen, onder meer in bedrijven als Volvo Cars en Arcelor Mittal. Daarvan komt nu 9% met de fiets naar het werk. Dat aantal kan omhoog, vindt de Haven en ook de Vlaamse minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt. Via het Pendelfonds worden nieuwe maatregelen gestimuleerd.


 • Het Vlaamse Pendelfonds omvat jaarlijks een tiental projecten die voor de helft vanuit het Pendelfonds worden gesubsidieerd. Dit jaar gaat er zo'n 4,2 miljoen naar 12 projecten waaronder een mobiliteitsproject in de haven van Gent. Onderzoek wees uit dat daar nu 9% met de fiets komt, 20% komt af en toe met de fiets. De meesten werknemers (85%) gaan met de auto en slechts een enkeling met het ov. Toch woont een kwart van de werknemers op minder dan 10 km van het werkt. Eén van de uitdagingen is om van de groep 'af en toe fietsers' regelmatige fietsers te maken.
  Belangrijkste reden om niet te gaan fietsen is een te grote afstand en de weersomstandigheden, zo blijkt uit onderzoek. Bij groep die minder dan 10 km van het werk woont is het belangrijkste argument - na het weer - de onveilige fietsroutes. Verder noemt men het combineren met boodschappen doen en ophalen van kinderen als belangrijke tegenargumenten. Toch is 19 % van de werknemers die nu niet naar het werk fietsen bereid om dat in de toekomst wel te doen als het fietsen aantrekkelijker wordt gemaakt. 28 % zal dit overwegen.
  Een deel van de problemen kan ondervangen worden door een goed uitgebouwde fietsinfrastructuur en betere fietsenstallingen. Ook weersomstandigheden spelen een minder grote rol indien de werknemer zijn fiets droog kan stallen, (natte) fietskledij kan ophangen en eventueel een douche kan nemen voor aanvang van het werk, zo verwacht het Havenbestuur die daarop wil gaan inzetten. Tot de maatregelen behoren het verder aanstellen van een mobiliteitsmanager en het verbeteren van het ov.
  De organisatie Max Mobiel organiseert in Gent al een pendelfietsproject. Werknemers kunnen bij het Fietspunt op het station een rode pendelfiets huren. Daarmee kan het pendeltraject van het station Gent Sint-Pieters naar de werkplek afgelegd worden. Daar wordt tot nu toe op bescheiden schaal gebruik van gemaakt.

  Een ander project dat wordt gesubsidieerd door het Pendelfonds is I-Bike-I-Mobv in Hasselt. Het project omvat een volwaardig aanbod van fietsen, stalling en service tegen een gunstig tarief voor alle deelnemende bedrijven, waaronder ARCADIS en Carglass. Het fietsproject wordt gefinancierd door de Stad Hasselt, het Pendelfonds en de deelnemende bedrijven. De komende vier jaar moet het initiatief uitgroeien tot een brede 'community van fietspoolers'. Met een totaalbudget van bijna 1,5 miljoen euro kan men vanaf juni aan de slag om fietsstallingen te installeren en het project te promoten bij de Hasseltse werknemers. Via een online beloningssysteem kunnen zij prijzen bij elkaar sparen door regelmatig te fietsen.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Havengebied Gent biedt potentie voor hoger fietsgebruik

No data found
Scroll naar boven