'Huurfiets beste uitvinding van 2008'

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-11-2008

In Canada en de VS heeft de huurfiets een duwtje in de rug gekregen doordat het tijdschrift Time het systeem in Montreal (Bixi genaamd) heeft uitgeroepen tot één van de beste uitvindingen van 2008.


  • De fietsen zijn oerdegelijk, voorzien van RFID-tags om ze te traceren en de stallingsplaatsen zijn voorzien van zonnepanelen.
    Het aantal steden met een fietsverhuursysteem is bijna niet meer bij te houden. Inmiddels is een Googlemaps plattegrond op internet verschenen met een overzicht van locaties waar men voor korte of lange tijd makkelijk een fiets kan huren.
    De kaart laat zien dat Europa nog koploper is op dit gebied, met een hondertal steden met fietsverhuur. Amerika is een groeimarkt, met inmiddels een tiental initiatieven en een veelvoud aan plannen. Maar ook in Azië rukt de huurfiets op. Zo is men in Shanghai onlangs begonnen met het testen van een bike-sharing systeem.
    Verder worden Bike-sharing systemen meer en meer ingezet op de uitgestrekte universiteitscomplexen in de VS. Zo begint de universiteit van Portsmouth met het Veloway systeem, overigens van Franse makelij. De fiets komt trouwens op steeds meer Amerikaanse universiteiten als alternatief voor de auto in beeld. Gebrek aan parkeerplaatsen leidde al op verschillende universiteiten tot programma's waarbij met een parkeerplaats kan inruilen voor een gratis fiets.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

'Huurfiets beste uitvinding van 2008'

No data found
Scroll naar boven