Interoperabiliteit is de sleutel tot succesvolle deelfietssystemen

 • Soort:Nieuws Tour de Force
 • Datum:28-02-2017

Het aantal deelfietssystemen in Nederland neemt snel toe. In de vier grote steden rijden al deelfietsen in diverse varianten en dit voorjaar starten onder andere Maastricht, Groningen en een aantal gemeenten op de Veluwe. Volgens de kopgroep huur- en deelfietsinitiatieven zal het succes mede afhangen van de vraag of je voor ieder systeem een apart kaartje moet aanschaffen.


 • Want die kant lijkt het op te gaan, zeker nu er de nodige kleinschalige pilots worden opgezet. Een fietsdeelsysteem werkt echter alleen optimaal bij voldoende locaties en de dichtheid. Een backofficesysteem waarmee de gebruiker op één plaats geregistreerd wordt en ook op één plaats en wijze betaalt voor het gebruik van verschillende systemen kan dit ondervangen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren.

  De vele kleine spelers in de markt hopen allemaal de grootste te worden en hun systeem daarmee leidend te maken. ‘Overheden zullen interoperabiliteit daarom moeten afdwingen om dit te realiseren, bijvoorbeeld door dit als eis te stellen bij een aanbesteding’, zo valt te horen binnen de kopgroep huur- en deelfietsinitiatieven.

  Eén van de vragen waar de kopgroep zich onder meer mee bezig houdt is dan ook hoe overheden zich kunnen voorbereiden op interoperabiliteit, wanneer zij op korte termijn een systeem in de markt gaan zetten. Het lijkt vooralsnog zinvol om te zorgen voor een systeem waarbij de gebruiker zich kan identificeren met de meest voorkomende technieken. Op dit moment zijn dat een pas met een mifare chip (OV-chipkaart) of via de smartphone via bluetoothverbinding.
  Overheden en andere partijen hebben ook behoefte aan een gedegen marktoverzicht van wat er op dit ogenblik aan kant-en-klare systemen beschikbaar is of waaruit valt af te leiden wanneer men beter zelf een systeem kan laten ontwikkelen.
  Komende maanden zal de kopgroep bijeenkomsten organiseren om daar meer duidelijkheid in te brengen.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Interoperabiliteit is de sleutel tot succesvolle deelfietssystemen

No data found
Scroll naar boven