Ken je de E-bikefactor al?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-05-2020
De elektrische fiets moet volgens menigeen de uitweg bieden nu het reizen per openbaar vervoer lastig is. Maar wanneer heb je er echt wat aan?

Want volgens bureau Goudappel Coffeng heb je niet in elke woonplaats evenveel nut van een E-bike. Soms kun je ook met een gewone fiets uit de voeten, soms zijn grotere plaatsen zo ver weg dat de E-bike ook weinig helpt. Hoe is dat in jouw woonplaats? Voor alle plaatsen in Nederland bepaalde het bureau de E-bikefactor. Ofwel, wat is het extra bereik met de e-bike? En welke plaatsen kun je met een E-bike ineens wel goed bereiken?

Men deed dat door per bebouwde kom te bekijken welk gebied je per fiets kunt bereiken en hoeveel mensen daar wonen. Bij de gewone fiets is uitgegaan van 7,5 kilometer fietsen en bij de E-bike van 15 kilometer.
De verhouding daartussen bepaalt de E-bikefactor. Dus: kan ik met mijn elektrische fiets 2, 5, of wel 10x zoveel mensen bereiken als met mijn gewone fiets?

De resultaten zijn te vinden op www.e-bikeproof.nl. Daar zie je bijvoorbeeld dat een inwoner van een gemeente als Wassenaar met de gewone fiets 129.000 mensen bereikt, met de e-bike komen daar 875.000 mensen bij. Voor een grote stad als Rotterdam liggen de verhoudingen met extreem: 583.000 met de gewone fiets en 584.000 extra met de e-bike.

Volgens Goudappel helpt de kaart je met een nieuwe blik naar je woonplaats te kijken. ‘Waar kan ik allemaal heen fietsen als ik een E-bike heb? Met een half uur sta je, zonder een drupje zweet, 15 kilometer verder.’ En je kunt de kaart ook andersom gebruiken: welke woonplaatsen liggen vanuit mijn werk op E-bike-afstand?
Gemeenten en provincies kunnen eruit afleiden waar (nu en straks) veel E-bikes te verwachten zijn. Daar zijn wellicht nieuwe fietsvoorzieningen nodig.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ken je de E-bikefactor al?

Scroll naar boven