Kinderfietsroute moet fietsen nog leuker maken

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:29-08-2021
Ook de provincie Groningen kent nu een Kinderfietsroute en wel in Zoutkamp. Het is een route van 14 kilometer met uitdagende opdrachten voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

De route – onlangs geopende door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk - gaat langs fietsknooppunten in en rondom Zoutkamp. De fietspaden zijn zo veel mogelijk gescheiden van de autoweg en in de route zijn zo min mogelijk oversteken opgenomen. Deze eerste kinderfietsroute is een proef. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer kinderfietsroutes worden geopend.

De provincie Groningen, Huis voor de Sport Groningen en Routebureau Groningen hebben de kinderfietsroute samen ontwikkeld. Kinderen van basisschool de Zoutkamperril uit Zoutkamp en hun ouders hielpen mee met het bedenken en ontwerpen van de route. De route sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en wil fietsen nog leuker maken. De route gaat langs fietsknooppunten in en rondom Zoutkamp. De fietspaden zijn zo veel mogelijk gescheiden van de autoweg en in de route zijn zo min mogelijk oversteken opgenomen. Deze eerste kinderfietsroute is een proef. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer kinderfietsroutes worden geopend.

De route kent een spel met drie levels met zoek- en doe-opdrachten. Zo kunnen de kinderen dezelfde route vaker fietsen. Kinderen kunnen opdrachten doen met behulp van een routeboekje en onderweg is er van alles te doen en te beleven. Met de opdrachten verdienen zij letters. Die letters samen zorgen voor een code, waarmee je door kunt naar het volgende level. De code is op de website van kinderfietsroute.nl in te voeren.

De route is onderdeel van het project HiBike, een fietsspel waarbij basisschoolkinderen punten kunnen verdienen met fietsactiviteiten. Het bestaande concept is verder uitgewerkt naar een speelse variant, die meer aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. De Kinderfietsroute heeft herkenbare routebordjes. De route en de opdrachten zijn te vinden op www.kinderfietsroute.nl.

Ook in andere provincies zoals Drenthe en Overijssel kent men Kinderrfietsroutes, maar voor zover bekend is dit de eerste bewegwijzerde route met een eigen website.

Overigens geeft de ANWB tips om zelf een kinderfietsroute uit te zetten langs bestaande fietsknooppunten die leuk en veilig zijn om met kinderen te fietsen. Zo’n route loopt zo veel mogelijk over vrijliggende fietspaden, en liever niet over fietsstroken langs een (drukke) weg. Zo’n route is niet te lang, liefst niet langer dan 15 kilometer en route kruist geen drukke kruispunten, tenzij je in een langzaam tempo, bijvoorbeeld door middel van verkeerslichten, over kunt steken.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Kinderfietsroute moet fietsen nog leuker maken

Scroll naar boven