Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Landelijke enquête brengt de ‘fan van fietsen’ tot leven

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:27-05-2016

Je moet weten wat de fietser beweegt, waar hij behoefte aan heeft. Onderzoek naar die vragen staat hoog genoteerd bij de Tour de Force ploegen.&De ANWB speelt op de vraag in middels een landelijke enquête&die loopt tot 17 september.


De publieksenquête kent een bijzonder voortraject. Acht fietsexperts zijn in een droomsessie gevraagd naar hun ideale fietsomgeving. Hieruit zijn 5 droombeelden gekozen, die ter reactie zijn voorgelegd aan het Denk-mee-met-de-ANWB-panel. Uit deze eerste reacties is de definitieve vraagstelling voor de landelijke enquête vastgesteld. De vijf fietsdromen betreffen:

De mooiste rustplek

Droombeeld: De Nederlandse natuurgebieden en de recreatieve fietsroutes zijn rijkelijk voorzien van rustig gelegen picknickplaatsen. De picknicktafels en banken zijn van goede kwaliteit en je krijgt er geen vieze kleren op. Ook is er een goede stallingsplek aanwezig waar een fiets veilig kan worden gestald. Een aantal picknickplekken is luxer uitgerust met oplaadpunten voor e-bikes (op zonne- en/of windenergie), watertappunten en oriëntatiepanelen. Ze zijn op fietskaarten en in -apps duidelijk aangegeven met de beschikbare faciliteiten.

Nooit meer een nat pak

Droombeeld: Om ervoor te zorgen dat je op een regenachtige dag toch kunt fietsen, zijn er op geselecteerde fietstochten stukken van het parcours zo onzichtbaar mogelijk overkapt. Op fietsrouteplanners kan ook worden gekozen voor routes die zo veel mogelijk regen-proof zijn en de overdekte fietspaden zijn met borden goed aangegeven. Als er regen voorspeld wordt, worden fietsers ook gewezen op de specifieke routes die regen-proof zijn.

Het ultieme fietspad        

Droombeeld: Er komen fietsroutes met ultieme fietspaden; paden met een gladde ondergrond, geen gaten, kuilen en boomwortels. Breed genoeg om naast elkaar te fietsen, ook als er tegenliggers komen, en niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Je rijdt vloeiend en moeiteloos door een schitterende omgeving en hoeft nergens anders op te letten dan op de natuur om je heen.

Voor elk type fietser een bijpassend fietspad

Droombeeld: Voor elk type fietser wordt een passend fietspad ingericht; brede, gladde fietspaden voor elektrische fietsers, avontuurlijke paden voor mountainbikers, fietspaden met veel rustplekken voor de rustige fietser, en heuvelachtige parcours voor wielrenners. Door voor elk type fietser een apart fietspad te maken, fietst men elkaar niet in de weg en is het veiliger en plezieriger voor iedereen.

Fietsen is beleven

Droombeeld: Fietsroutes zijn volledig ingericht op beleving en beleven doe je het liefst samen. Fietsers worden onderweg positief verrast door allerlei speciale elementen. Dingen die je alleen ziet als je fietst. Dit brengt een lach op je gezicht.

Na sluiting van de enquête worden de wensen van de Nederlandse fietsfans geanalyseerd. Aan het eind van het jaar willen de ANWB en haar partners de resultaten van deze analyse op provinciaal niveau aanbieden aan gedeputeerden als handreiking voor een breed gedragen optimale modernisering en verbetering van de recreatieve infrastructuur. Met name ten behoeve van fans van fietsen.

 

Dit is een nieuwsbericht van Tour de Force 2020.

Naar Tour de Force 2020

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Landelijke enqute brengt de fan van fietsen tot leven

Scroll naar boven