Leds waarschuwen voor overstekende fietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:28-11-2010

Inmiddels liggen er al led-zebra&'s op een kleine 20 locaties in Nederland. Oversteekplaatsen waar met behulp van infrarood- of radardetectie voetgangers worden gedetecteerd waardoor ledlampen in het wegdek aan- en uitflitsen. In Papendrecht is nu een variant geïnstalleerd waarbij ook de fietsers meedoen.


  • De installatie ligt in een hagelnieuwe turbokluifrotonde (een dubbele rotonde) op het kruispunt Burgemeester Keijzerweg met de N3. Volgens de gemeente zou het een duurzaam veilig verkeersplein moeten zijn, onder meer omdat de fiets- en voetgangersoversteken op plateaus zijn aangelegd en de rijbanen worden gescheiden met verkeerseilanden, zodat voetgangers telkens slechts één rijbaan hoeven over te steken. Maar kennelijk waren de maatregelen onvoldoende om de veiligheid van de fietsers te kunnen garanderen en werd gekozen voor extra opvallende ledverlichting in het wegdek. Speciaal voor deze locatie werd door fabrikant Traffic Care aangepaste software ontwikkeld waarmee de fietsers betrouwbaar zouden zijn te detecteren.
    De toepassing van leds om automobilisten te waarschuwen fietsers is niet geheel nieuw. Op de rotonde Nansenplein in Goes is ledverlichting in het wegdek aangebracht die gaat knipperen als er fietsers aankomen. Gelijktijdig gaan ook lampjes branden op de waarschuwingsborden die aan weerszijden voor de oversteek zijn geplaatst.

    Leverancier Traffic-Care werkt aan een eenduidige standaard voor zebrapadsignalering in Nederland en zegt hierover te overleggen met instanties zoals CROW, Veilig Verkeer Nederland en SWOV.

     

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Leds waarschuwen voor overstekende fietsers

No data found
┬ę Copyright 2020 CROW - Privacy statement - Cookie statement - Disclaimer - Voorwaarden - Beheer door
Scroll naar boven