Meer Utrechters kiezen voor duurzame mobiliteit

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-06-2020
Het aantal fietsers in Utrecht steeg tussen 2016 en 2019 op de vaste telpunten met 15 procent. Het aantal instappers in bussen en trams met 7 procent.

Het autogebruik is in deze periode vrijwel gelijk gebleven (+0,3 procent) terwijl het aantal inwoners (+4 procent) en banen (+10 procent) flink is toegenomen. De cijfers komen uit de nieuwste versie van de monitor mobiliteitsplan van de gemeente.

De fiets is de meest gebruikte vervoerwijze voor verplaatsingen binnen Utrecht. Voor bijna de helft van de interne verplaatsingen wordt gekozen voor de fiets. Dat is in 2019 overigens wel iets minder dan het jaar er voor (- 2 procentpunt). Een kwart van deze verplaatsingen wordt lopend gedaan en bijna één op de vijf met de auto. Ruim 5% van de verplaatsingen binnen de gemeente vindt plaats met het openbaar vervoer.

De deelauto doet het trouwens ook goed in Utrecht. 9 procent van de huishoudens heeft in 2019 gebruikgemaakt van een deelauto via een organisatie (zoals Greenwheels en ConnectCar) of via particulier autodelen (zoals MyWheels en SnappCar), ten opzichte van 5 procent in 2016.

Corona-effect
Het ‘corona-effect’ van 2020 komt in de monitor van volgend jaar te staan. Na de sterke afname van de hoeveelheid verkeer direct na de ingang van de coronamaatregelen, is de laatste weken weer groei te zien. Zo was het aantal fietsers op de Amsterdamsestraatweg (nabij Paardenveld) op werkdagen in de eerste week van juni gemiddeld ruim 80 procent van het aantal in de eerste helft van maart en op de Biltstraat (nabij de Berekuil) ruim 70 procent. Het aantal motorvoertuigen op werkdagen op het Westplein was medio mei gemiddeld ruim 70 procent te opzichte van begin maart, op de Noordelijke Randweg Utrecht 80 procent en op de Amsterdamsestraatweg ruim 90 procent. Het aantal instappers in de bussen en trams is nog beduidend lager: in de eerste week van juni was het aantal instappers op werkdagen 17 procent van het aantal instappers van begin maart.

Wenen
Ook in buitenlandse steden wordt een sterke groei van het fietsverkeer gemeld. In Wenen bijvoorbeeld waren in mei op 13 telpunten 45 procent meer fietsers onderweg dan het jaar er voor, meldt de Oostenrijkse mobiliteitsorgainsatie VCÖ. Die groei zat voor een belangrijk deel in het weekend met 71 procent. Op werkdagen bedroeg de groei 29 procent. In aantallen uitgedrukt groeide de groep fietser van 675.000 naar 981.000 op de telpunten.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Meer Utrechters kiezen voor duurzame mobiliteit

Scroll naar boven