Nieuwe generatie fietskluizen

  • Soort:Nieuws Tour de Force
  • Datum:05-12-2016

In Holwerd zijn acht fietskluizen bij de bushalte in gebruik genomen die door de reizigers met behulp van een app zijn te reserveren en te openen.

&


  • Fietsen kunnen veilig en eenvoudig gestald worden. In de kluis is een oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen aanwezig. Met behulp van de app Fietskluizen kunnen reizigers een kluis reserveren en openen. De betaling achteraf gaat ook via de app (vooralsnog iOS en Android).

    Fryslân wil met deze fietskluizen de combinatie van fietsen en openbaar vervoer stimuleren. Forenzen met een luxere fiets kunnen hun tweewieler stallen in een kluis die goed beschermd is tegen weersinvloeden en diefstal. Door het gebruik van de elektrische fiets te faciliteren, kan het openbaar vervoer ook reizigers bedienen die wat verder van een halte af wonen.

    Het is één van de initiatieven die nauwlettend worden gevolgd door de Ketenploeg. Op dit moment hebben (vrijwel) alle fietskluizen in Nederland een sleutelslot en heeft de gebruiker gedurende de huurperiode de volledige beschikking over de kluis. Dit is een star systeem. Met het type kluis dat nu in Holwerd wordt beproefd, kan beter ingespeeld worden op de wensen van de gebruikers en is een efficiëntere benutting mogelijk. Dergelijke oplossingen zijn verder ook beproefd via een door de Tour de Force georganiseerd hackaton.

    Als fietskluizen breder worden ingezet, zal een concept Programma van Eisen opdrachtgevers helpen de juiste keuzen te maken. De Ketenploeg werkt aan de totstandkoming daarvan. Het gaat onder meer om de constructie van kluis en slot, de herkenning van de gebruiker, de interface voor de gebruiker en het beheer van kluizen.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nieuwe generatie fietskluizen

No data found
Scroll naar boven