Nieuwe reis-apps inclusief de deelfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-09-2021
Door de jaren heen is vaak geprobeerd een alles omvattende deur-tot-deur reis-app op de markt te brengen. Daar is nooit een winnaar uit tevoorschijn gekomen. Een aantal nieuwe apps lijkt veelbelovend, waaronder de nieuwe Moves-app die de deelfietsen van Donkey Republic laat zien.

Moves is een initiatief van reisplanner 9292, internationaal ticketplatform Tranzer en Pon, met medewerking van een aantal partijen uit de Randstad, zoals Rotterdam, Den Haag en Schiphol. De app - die deze zomer werd geïntroduceerd - maakt het mogelijk een reis te reserveren, te boeken én te betalen en daarbij gebruik te maken van de vervoerders Greenwheels, Watertaxi, Waterbus, Snel een taxi en al het openbaar vervoer in Nederland.

Ook OV-fiets doet mee en sinds kort dus ook Donkey Republic als deelfietsaanbieder in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Je selecteer de fiets of e-bike die je wilt gebruiken en voeg deze toe aan je reis. Na de betaling, open je zelfs het slot met de app.

Moves is één van de zeven MaaS-apps die als pilots in verschillende regio’s in ons land worden ontwikkeld onder regie van het ministerie van I&M en waarvan de meeste inmiddels in de app stores zijn te vinden en die soortgelijke functionaliteit bieden. Het gaat dan onder meer om Gaiyo, GOAN,  Amaze, Turnn en Gimble, met alle één of meer deelfietsaanbieders in het pakket.

Zo heeft Gaiyo een overeenkomst met de ANWB gesloten, die de app deze maand inzet voor een proef ‘Slim naar Den Haag’. Daarbij wordt behalve de OV-fiets ook de Haagsche Stadsfiets en de HTM-fiets ingezet.

Amaze kondigt aan in oktober live te gaan met de app, die zich vooral richt op de Zuidas in Amsterdam. Er is een compleet aanbod van deelauto’s en deelfietsen. Deelscooters volgen snel. En al het openbaar vervoer inclusief taxi is aangesloten.

Ook NS werkt aan uitbreiding van de NS-app tot een landelijke planner, inclusief deelfietsen. Onlangs introduceerde men al de optie 'In de buurt'. Hiermee is in één oogopslag te zien welke opties voor openbaar vervoer er in de directe omgeving zijn. Maar ook kan men vanaf de huidige locatie een reis plannen met het openbaar vervoer of deelfiets. Een volgende stap is dat men in de NS-app een reis met het openbaar vervoer, deelfietsen, -scooters en -auto’s kan boeken en betalen. Om dit mogelijk te maken werkt NS samen met de stadsvervoerders RET, GVB en HTM aan een platform.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nieuwe reis-apps inclusief de deelfiets

Scroll naar boven