Praktijkvoorbeeld Fietsinfrastructuur RijnWaalpad

  • Soort:Voorbeeldenbank
  • Uitgever:Provincie Gelderland
  • Datum:11-06-2021
Het RijnWaalpad, de 17 kilometer lange snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen, is bedoeld als alternatief voor het autogebruik op dit traject. Aan dit project werkten niet alleen rijk, provincie, stadsregio en aanliggende gemeenten mee, maar ook onderwijsinstellingen en grote werkgevers die in de buurt van deze route liggen.

 

Klik op de knop om naar een externe pagina te gaan (opent in een nieuw venster)

Ga naar website
  • De snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen, ook bekend als het RijnWaalpad, is sinds juli 2015 officieel in gebruik. De route verbindt de twee grote steden en de tussenliggende kernen over een traject van 17 kilometer. Op het traject zijn infrastructurele aanpassingen gedaan om een hoogwaardige snelfietsroute te realiseren, zoals de aanleg van twee tunnels en de grasgroene fietsbrug ’t Groentje. De aanleg van het RijnWaalpad kostte €17 miljoen en is gefinancierd door een gecombineerde investering van het Rijk (via Fiets Filevrij), de provincie Gelderland en de aanliggende gemeenten.

    Bij de ontwikkeling van het RijnWaalpad is, naast de aanleg van infrastructuur, ook actief ingezet op marketing, communicatie en innovatie. In de planfase is al een naamgevingswedstrijd voor de snelfietsroute uitgezet onder bewoners van aanliggende gemeenten. Deze wedstrijd was erop gericht om bewoners direct bekend te maken met de snelfietsroute. Daarnaast is de Bicycle Buddy App ontwikkeld. Hiermee kunnen fietsers over de route navigeren en trofeeën sparen voor goed gedrag. Zij kunnen zelfs de kleuren van een lichtkunstwerk in een van de fietstunnels op het RijnWaalpad bepalen.

    Er is ook een gedragsaanpak ontwikkeld voor het RijnWaalpad. Hierin is sterk ingezet op het benaderen van automobilisten die binnen spitstijden op de belangrijkste corridors tussen Arnhem en Nijmegen reden. Daarvoor is een tweede app gebruikt: Toury. In deze app konden gebruikers hun spits-mijdingen registreren en op die manier sparen voor een financiële beloning.

    Tot slot zijn door de aanliggende gemeenten ook werkgevers bij de aanpak betrokken, om zo het gebruik van de snelfietsroute nog verder te stimuleren.

    Meer weten? Klik op de link hierboven om naar het voorbeeld te gaan.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Praktijkvoorbeeld Fietsinfrastructuur RijnWaalpad

Scroll naar boven