Proef met bezorgen pakketjes met nieuw type elektrische transportfiets

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:07-07-2020
In Nijmegen is een pilot gestart met een nieuw type elektrische transportfiets. PostNL bezorgt met deze fiets pakketjes in de binnenstad zonder uitstoot van CO2, NOx en fijnstof.

 • IMG_Pilot_Transportfiets-_PostNL.jpgDe proef geeft inzicht in het gebruik van de speciaal voor dit doel ontwikkelde transportfiets.
  De proef is een initiatief van fabrikant Fulpra en PostNL, in samenwerking met de gemeente Nijmegen. De proef wordt mede gefinancierd vanuit het Europese Interreg-programma.


  De Fulpra is een elektrische, driewielige transportfiets. Hij is speciaal gemaakt voor gebruik in een stad. Achter op de fiets is een gesloten kast gemonteerd, met een laadruimte van 2,6 kubieke meter. Daarin passen precies 2 standaard rolcontainers van PostNL. Deze kunnen via oprijplaten eenvoudig geladen en gelost worden. De fietsen hebben een elektrisch vermogen van zo’n 1.000 watt. Dat is ongeveer 4 keer zoveel als het vermogen van een normale elektrische fiets. Dankzij dat grote vermogen en hun krachtzijn ze geschikt voor intensief zakelijk gebruik. De fietsen zijn 1 meter breed, hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en kunnen ongeveer 70 kilometer afleggen zonder op te laden. De fietsen zijn voorzien van verschillende sensoren en een communicatiesysteem. Zo kunnen we de technische staat en de beveiliging van de fiets op afstand monitoren.

  De transportfietsen zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Voor de fietsen zijn geen helm en rijbewijs nodig en ze mogen gewoon op het fietspad rijden. De gemeente Nijmegen heeft het bovendien mogelijk gemaakt dat de fietsen ook kunnen leveren in straten waar normaal niet gefietst mag worden.
  De bezorging van pakketten per fiets vindt plaats vanaf een speciaal centrum aan de rand van de Nijmeegse binnenstad. Daar worden de transportfietsen gestald en opgeladen. PostNL voert de rolcontainers met pakketten per vrachtwagen vanaf het pakkettensorteercentrum in Elst aan en laadt ze in het speciale centrum over in de transportfietsen. Elke fiets maakt naar verwachting 3 rondes per dag maken en bezorgt dagelijks 6 rolcontainers met pakketten.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Proef met bezorgen pakketjes met nieuw type elektrische transportfiets

No data found
Scroll naar boven