RFID-tag maakt het mogelijk fietsers te belonen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:22-04-2011

De Amerikaanse firma Dero biedt sinds kort een product aan om fietsers te tellen. Anders dan bij bestaande tellers werkt de Dero-teller met een RFID-tag. Dat betekent dat individuele fietsers zijn te herkennen en dat opent mogelijkheden voor bijvoorbeeld beloningssystemen.


Het idee om RFID-tags te gebruiken om fietsers te registreren is niet nieuw. Onlangs nog bij de ideeënprijsvraag rond de nieuw aan te leggen fietssnelweg RijnWaalpad werd deze aanpak al gesuggereerd. De Amerikaanse firma biedt hier nu een kant-en-klare oplossing voor die in de VS al wordt toepast bij enkele universiteiten, zo meldt de Nederlandse vertegenwoordiger.
De RFID-tag is overal aan te bevestigen. Behalve aan de fiets zelf bijvoorbeeld ook aan een (kinder)helm. De beheerder linkt de tag aan de persoon via een webbased interface.
De ontvanger zitten in een kastje ter grootte van een schoenendoos, die samen met een zonnepaneel aan een mast wordt bevestigd. De bedoeling is om één of meer ontvangers op strategische plaatsen neer te zetten. Zodra een fiets met RFID-tag voorbij komt, wordt de fietser geregistreerd.
De fietsers kan thuis of op kantoor inloggen op een website en zo zijn eigen prestaties bijhouden. De beheerder kan ook zien wat de fietsers presteren en er een beloningssysteem aan koppelen.
Volgens de leverancier liggen er onder meer toepassingen in het verschiet voor bijvoorbeeld supermarkten, die zo hun klanten kunnen belonen voor winkelen met de fiets.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

RFID-tag maakt het mogelijk fietsers te belonen

No data found
Scroll naar boven