Snelheid fietsers gaat omlaag door luchtvervuiling

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-06-2020
Als de concentratie Ozon in de lucht boven een bepaalde waarde stijgt, gaan fietsers langzamer rijden.

londen_b.jpgDat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Joris Klingen en Jos van Ommeren, respectievelijk van de VU Amsterdam en het Tinbergen Instituut.

Op zich is de snelheidsreductie niet groot, gemeten werd een terugval in de gemiddelde snelheid van 0,4 procent. Maar het onderzoek laat vooral zien wat de invloed is van de luchtkwaliteit op de gezondheid.

Het onderzoek werd mogelijk door de beschikbaarheid van heel veel data over het gebruik van de deelfietsen in Londen, in combinatie met gegevens over de concentratie van Ozon in de lucht. Ozon is een belangrijke indicator voor luchtvervuiling. Te veel Ozon in de lucht leidt tot een verminderde longfunctie.

De onderzoekers beschikten over de gegevens van meer dan 40 miljoen deelfiets-trips, waarvan zo’n 40 procent woon-werkritten betrof. Op basis van de dagelijkse patronen in het fietsgebruik konden daar ritten van individuele fietsers uit worden herleid. Die werden afgezet tegen gegevens over luchtkwaliteit, weer, verkeer over een periode van 5 jaar tussen 2013 en 2017.

Uit de vergelijking blijkt dat een toename van 10 ppb (parts per billion) van de ozonconcentratie in een bepaald uur leidt tot een snelheidsreductie van 53 meter/uur. Bij een gemiddeld snelheid van 11,95 km/h komt dat neer op een snelheidsreductie van 0,4 procent.

Dat is al merkbaar vanaf concentraties van 20 ppb (hetgeen 36 procent van de tijd voorkomt in Londen). En die grens ligt aanzienlijk lager dan Europese normen nu aanhouden als veilige grenswaarde, namelijk 50 ppb.

Als je de onderzoekresultaten zou vertalen naar de omstandigheden in sommige Chinese steden, met ozonconcentraties die vaak boven de 100 ppb liggen, zou dat zelfs betekenen dat de snelheden daar dan met 5% omlaag gaan.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Snelheid fietsers gaat omlaag door luchtvervuiling

No data found
Scroll naar boven