Tilburg laat fietsers fietsen voor sociale doelen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-02-2020
Onder vlag van Tilburg Fietst! voert de gemeente verschillende campagnes om het fietsen te stimuleren. Er vallen daarbij geen bonuspunten te verdienen om goedkoop te gaan winkelen, maar fietsers doneren de resultaten van hun inspanningen aan een sociaal doel. Bijvoorbeeld het verstrekken van fietsen aan mensen in armoede.

Fietstaxi-Tilburg-(1).jpgMet de campagne kunnen inwoners en werknemers van bedrijven in de regio Tilburg fietskilometers maken waarmee ze direct bijdragen aan een goed doel. In 2019 deden zo’n 1000 Tilburgers mee. Ze downloaden de Ring Ring-app en registreerden hun kilometers. Het eerst doel – 100.000 km in totaal - werd vlot bereikt. Dat leidde tot de aanschaf van 20 opgeknapte fietsen voor Tilburgers die zich de aanschaf van een fiets niet kunnen veroorloven.

Na de zomervakantie werd de actie verlengd, waarbij het doel – wegens succes - werd opgehoogd naar 200.000 kilometers, later zelfs naar 300.000 km. Dat leidde tot het verstrekken van nog eens 20 fietsen en daarnaast werd ook de Tilburgse Voedselbank ondersteund.

Het nieuwe doel voor de komende tijd staat op 400.000 gefietste kilometers. Wanneer dat aantal kilometer wordt behaald, komt er een bedrag vrij voor een activiteit voor 50 ouderen (65+) in Tilburg. Zij mogen er dan, samen met een begeleider, tussenuit met de fietstaxi voor een speciaal fietstochtje van een uur.

Er is ook een aantrekkelijke spin-off voor de gemeente zelf. De Ring Ring-app verzamelt ook fietsdata die de gemeente gebruikt om het netwerk en de onderliggende fietsroutes goed in beeld te brengen. Met als
resultaat een kwaliteitsslag voor het fietsnetwerk, zowel qua routering als doorstroming, zo meldt de gemeente.

De gemeente Tilburg kent, onder de vlag van campagne Tilburg Fietst, overigens nog meer sociale fietsactiviteiten. Inwoners die in de winter doorfietsen kunnen aanspraak maken op een handgebreide mutsen of sjaal. De actie wordt mogelijk gemaakt door ouderen in Tilburgse verzorgingshuizen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld. Zij breien de mutsen en sjaals. De wol wordt beschikbaar gesteld door het Textielmuseum.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Tilburg laat fietsers fietsen voor sociale doelen

No data found
Scroll naar boven