Vergevingsgezind asfalt

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-07-2013

Het Zweedse Royal Institute of Technology werkt aan asfalt dat de klap enigszins opvangt als een fietser tegen de grond gaat. In plaats van stenen en bitumen, vormt rubber een belangrijk bestanddeel.


We kennen het al uit de speeltuin en ook in verpleeghuizen wordt een zachte ondergrond gebruikt om de gevolgen van valpartijen te verminderen. In Zweden werkt men aan het idee om ook fietspaden te voorzien van een zachte asfalt toplaag om zo het aantal fietsslachtoffers terug te brengen. In Zweden vormen de enkelvoudige fietsongevallen net als in Nederland punt van zorg.
De onderzoekers van het Royal Institute of Technology testen op dit ogenblik wat de juiste hoeveel gerecyclede autobanden is om het asfaltmengsel fietsvriendelijk te maken. Het zoeken is naar een mix die niet alleen een zachter wegdek oplevert, maar ook een wegdek dat voldoende wrijving biedt aan de fietsband. Het onderzoekinstituut denkt dat een dergelijke asfaltlaag ook minder slijtage aan fietsbanden met zich mee zal brengen.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Vergevingsgezind asfalt

No data found
Scroll naar boven