Wageningse Cykl deelfietsen in Trouw Duurzame 100

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:12-10-2019
Al gehoord van Cykl? Dat is een netwerk van opgeknapte deelfietsen dat zich concentreert in Wageningen. Ze kregen een plek in de Trouw Duurzame 100.

 • Trouw presenteert dit jaar voor de elfde keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Dit jaar is de lijst anders dan andere jaren: in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, bestaat de Duurzame 100 dit jaar uit initiatieven van onderop.
   
  Op die lijst staat op nummer 22 Cykle, een project opgezet door Ewout Oonk. 
  Studentenstad Wageningen heeft geen treinstation, dus OV-fietsen ontbreken er ook. Daarom richtte Ewout Oonk zelf Cykl op, een netwerk van uit te lenen fietsen. Tweedehands opknappers lapte hij op tot prima tweewielers. Bij een lokale fietsersbond in Bratislava wist hij de software te krijgen waarmee gebruikers digitaal toegang hebben tot het uitleensysteem. Inmiddels hebben zo’n 300 mensen toegang tot 20 fietsen, aldus de initiatiefnemers. Zowel studenten als dagjesmensen lenen de fietsen, voor een klein bedrag. Oonk meldt in Trouw: “Met dit initiatief wilde ik laten zien dat het niet nodig is om te wachten, maar dat er van onderop ook een bijdrage (hoe klein ook) geleverd kan worden aan het verbeteren van bereikbaarheid.” Een aantal studenten en de plaatselijke fietsenmaker onderhouden de fietsen. Op de tweewielers worden volgens hem – afhankelijk van het weer – zo’n 150 ritten per maand gemaakt. Het netwerk breidt uit, want iedereen in Wageningen kan zijn eigen fiets eraan toevoegen.
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Wageningse Cykl deelfietsen in Trouw Duurzame 100

No data found
Scroll naar boven