Wat doen we met de fietstoerist?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:10-10-2019
Amsterdamse fietsers kennen het verschijnsel. Traag fietsende toeristen die zoekend om zich heen kijken en de boel aardig ophouden. Valt er wat aan te doen, behalve het uitdelen van folders?

toeristen-(1).jpgWant dat wordt al vele jaren geprobeerd. Toeristen de een fiets huren in Amsterdam krijgen soms een folder met regels en tips. Met bijvoorbeeld daarin uitleg over het verschijnsel ‘tramrails’. 

De TU Delft deed onderzoek naar een meer structurele aanpak. En komt met een aantal suggesties (die misschien niet allemaal praktisch haalbaar zullen blijken).

Voor het onderzoek rustte men een aantal huurfietsen uit met GPS-trackers en keek waar toeristen heen fietsen en wanneer ze dat doen. Daaruit bleek onder andere dat de meeste toeristen tussen 14 en 16 uur fietsen, terwijl inwoners vooral onderweg zijn rond 8 uur en rond 18 uur. En dat hun gemiddeld snelheid ligt op 8 km/uur en de gemiddelde ritlengte 48 minuten bedraagt.

Dat biedt perspectief om tot spreiding over te gaan, aldus de TU, want nu blijft 92% binnen de ring en in die 48 minuten kun je ook activiteiten buiten de ring bereiken. Het zou dus zaak zijn om buiten de ring meer toeristen trekkende activiteiten op te starten of dagtoeren te organiseren. En hou voor de fietstijden op de bewegwijzering de fietssnelheid van toeristen aan, namelijk 8 km/uur, zo beveelt de TU aan.

Na 17:00 uur fietsen toeristen weinig, zo blijkt ook uit het onderzoek. Aangepaste zomer-openingstijden van musea (bijvoorbeeld: van 10 tot 10) kunnen toeristen stimuleren tot later op de dag activiteiten te bezoeken, ook in de buitengebieden. Een praktisch tip is fietslampjes op huurfietsen te verplichten en te zorgen voor zichtbare bewegwijzering in het donker, om zo toeristen aan te moedigen in avonduren de attracties te bezoeken.
Foto:123rf

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Wat doen we met de fietstoerist?

Scroll naar boven