Wayfinding op hoogwaardige fietsroutes

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Auteur:Jantine Bijlsma-Boxum, Erik Timmermans, Marie-José Olde Kalter
  • Uitgever:Goudappel Coffeng, BUAS
  • Datum:15-11-2021
Resultaten van onderzoek naar het verbeteren van de huidige fietsbewegwijzering, borduren voort op de conclusies uit de praktijktoepassing van twee wayfinding concepten op de hoogwaardige regionale fietsroute F261.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • De resultaten van dit onderzoek naar het verbeteren van de huidige fietsbewegwijzering, borduren voort op de conclusies uit de praktijktoepassing van twee wayfinding concepten op de hoogwaardige regionale fietsroute F261.
    ■ Aanpassen, aanvullen en verbeteren van het huidige bebordingssysteem voor fietsbewegwijzering dragen positief bij aan de herkenbaarheid van de route als hoogwaardige regionale fietsroute.
    ■ Met enkel de toepassing van nieuwe bebording en zonder infrastructurele aanpassingen aan de route associëren mensen de route sneller met een hoogwaardige regionale fietsroute.
    ■ Het gebruik van kleur, vorm, contrast en aanvullende herkenbare logo’s en/of nummers op de bewegwijzering
    spelen een belangrijke rol in de verbeterde beoordeling, zichtbaarheid en herkenbaarheid.
    ■ De algemene conclusie uit dit onderzoek was dat aanpassingen aan het huidige fietsbewegwijzeringssysteem voor een betere beleving van fietsers op een hoogwaardige regionale fietsroute zorgen.

    Er zijn 3 typen bewegwijzeringsborden onderzocht (voorwegwijzers, besliswegwijzers op de kruising en bevestigingsborden), waarbij gevarieerd is in:
    ■ Kleurgebruik (zonder kleur, gekleurd blokje, gekleurde spoel, gekleurde balk)
    ■ Grootte tekstvak (groot, klein)
    ■ Uitlijnen (links, rechts)
    ■ Combinatie (grootte tekstvak en uitlijnen)
    ■ Grootte voorwegwijzer (groot, klein, pijlvorm)

    Er zijn 3 varianten onderzocht: de variant zonder kleur in de Cleantechregio (6 series), de variant met gekleurde spoel in Eindhoven (5 series) en de variant kleurgebruik, waarbij gevarieerd is met geen kleur en een blauwe kleur voor blokje, spoel of balk in Utrecht (4 series). In totaal zijn 15 series onderzocht. In het onderzoek is onderzocht welke serie van borden het beste scoort onder (potentiële) gebruikers van de regionale
    fietsroutes. Daarnaast is de bebording getoetst op opvallendheid, herkenbaarheid, leesbaarheid, begrijpelijkheid en uitvoerbaarheid.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Wayfinding op hoogwaardige fietsroutes

Scroll naar boven