Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

 • Soort:Tool
 • Auteur:Andries van Vugt (Organic), Hans Godefrooij (DTV),Otto van Boggelen (CROW-Fietsberaad),
 • Datum:19-09-2013

CROW-Fietsberaad heeft enkele webtools ontwikkeld om burgers te betrekken bij het fietsbeleid, in het bijzonder bij de aanpak van enkelvoudige fietsongevallen. Gemeenten kunnen&er tegen kostprijs gebruik van maken.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • De webtools bieden de volgende voordelen:

  • U benut de praktijkkennis van een brede groep burgers over gevaarlijke of lastige situaties;
  • U genereert aandacht voor een onderwerp dat u letterlijk op de kaart wil zetten, bijvoorbeeld sanering paaltjes, gladheidsbestrijding of een nieuwe beleidsnota fiets;
  • U krijgt een beeld van (eenzijdige) ongevallen die ontbreken in de officiële ongevallenregistratie;
  • U kunt rechtsreeks per mail communiceren met de burgers die meldingen hebben gedaan;
  • U krijgt een helder overzicht van alle meldingen, op kaart en in tabelvorm;
  • U laat zien dat u de inbreng van burger serieus neemt.

  De werking van de tool is eenvoudig. Met enkele muisklikken plaatst een burger een melding op de kaart. Of ondersteunt deze een melding van een andere burger. Op die manier krijgt een gemeente snel inzicht in de aard, omvang en locatie van probleemlocaties en doelgericht aanpassingen doorvoeren.

  De webtool is vooral geschikt om tijdelijk in te zetten rond een bepaald onderwerp. Op verzoek past CROW-Fietsberaad de naam en het webadres aan. De webtool kent inmiddels drie varianten:

  • www.fietspaaltjes.nl. Helpt bij het opsporen van onnodige en gevaarlijke paaltjes. Genereert een top-10 van de paaltjes die volgens de burgers opgeruimd kunnen worden. Toegepast in Amersfoort en negen gemeenten in de regio Amsterdam.
  • www.gladdefietsroutes.nl. Geeft een beeld van ongevallen en klachten bij vorst en sneeuw. Geschikt om de gladheidsbestrijding te monitoren en bij te stellen. Laat ook zien wat de gemeente doet en wat burger kunnen doen. Toegepast in Zaanstad.
  • www.fietsmeldpunt.nl. Bedoeld om input te verzamelen voor een nieuw fietsbeleidplan over uiteenlopende onderwerpen: paaltjes, kuilen, gevaarlijke bermen, straatverlichting, enzovoort. Toegepast bij acht gemeenten rond Tilburg.

  Gemeenten kunnen tegen kostprijs gebruik maken van de webtools. De kosten zijn 1.000 euro (excl. BTW) per jaar. Als meer gemeenten uit één regio gebruik willen maken van de webtool, zijn de kosten per gemeente aanzienlijk lager. We adviseren gemeenten om ook rekening te houden met kosten voor de communicatieactiviteiten.

  Gemeenten of regio's die de webtools willen gebruiken, kunnen contact opnemen met Linda Heillman via  info@fietsberaad.

  Toelichting

  Een gemeente die de webtool wil inzetten krijgt een subdomein in de website, dus www.fietspaaltes.nl/gemeenteX. of www.fietsmeldpunt.nl/gemeenteY. Desgewenst kunnen we ook een geheel nieuwe domeinaam aanmaken.

  Burgers kunnen op een Google Maps-kaart meldingen doen door in de kaart te klikken. Vervolgens volgt een menu waarin de categorie van de melding kan worden gekozen, bijvoorbeeld fietspaaltjes of andere obstakels.

  Elke categorie melding heeft een eigen icoontje, waardoor de kaart zich kan vullen met de verschillende icoontjes. Bezoekers kunnen dus in één oogopslag zien waar welke melding is gedaan. Het is niet alleen mogelijk om een nieuwe melding te doen, maar ook om bestaande meldingen te lezen en eventueel te ondersteunen door erop te stemmen. Het aantal stemmen bepaalt de ranking van gevaarlijke locaties, waarvan de top-10 steeds op de website in beeld is. Aan het eind van het project ontvangt de gemeente een beknopte rapportage met daarin een overzicht van alle meldingen met hun kenmerken.

   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Webtools burgerparticipatie fietsbeleid

Scroll naar boven