Zonnepanelen in fietspaden: het blijft nog experimenteren

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:27-01-2020
De provincie Utrecht laat komende maanden langs de N225 bij Rhenen en de N417 bij Maartensdijk stukken fietspad voorzien van geïntegreerde zonnepanelen. Het gaat om experimenten waarbij de provincie ervaring wil opdoen met de aanleg en het rendement van zonnepanelen en met het meerjarig onderhoud ervan.

 • In Noord-Holland, Krommenie, ligt sinds 2014 een fietspad dat over 90 meter is voorzien van zonnecellen. Daar zijn inmiddels ettelijke miljoen in geïnvesteerd. En vorig jaar is op twee locaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen. ‘Met deze twee wegtrajecten zet SolaRoad  een belangrijke stap in de richting van grootschalige toepassing van dit innovatieve product waarbij zonnepanelen zijn geïntegreerd in het wegdek’, aldus TNO, initiatiefnemer van de Solaroad bij de opening. Maar van grootschalige toepassing is vooralsnog geen sprake en blijft het bij experimenteren.

  De provincie Utrecht begint nu dus met een experiment waarbij 25 meter van het ‘het Fietspad van de Toekomst’ tussen Utrecht Science Park en Wageningen wordt voorzien van zonnepanelen. Het gaat om panelen met geïntegreerde elektrische verwarming. De opgewekte energie wordt gebruikt om het fietspad te verlichten en om het te verwarmen in de winter om gladheid tegen te gaan.

  Deze zomer legt de provincie over een lengte van 350 meter ook zonnepanelen in het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk.
   
  Ook elders wordt geëxperimenteerd. In Grave is bijvoorbeeld een stukje fietspad langs de N324 voorzien van zonnepanelen. En in Ede loopt sinds 2016 een proef met een fietspad dat verwarmd wordt door het warmtenet van de gemeente. Over een klein stukje liggen ook zonnepanelen in het fietspad om de daarvoor benodigde pomp aan te drijven.

  Eén van de problemen waar men nogal eens tegenaan loopt, is de stroefheid van de toplaag. Zo ook in Ede, waar onlangs bleek dat de anti-sliplaag is afgesleten, waardoor het wegdek glad werd bij regen. Die wordt dan ook vervangen.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Zonnepanelen in fietspaden: het blijft nog experimenteren

No data found
Scroll naar boven