U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hierop heeft geabonneerd.

Wordt deze e-mail niet juist getoond? Bekijk de nieuwsbrief in de browser.

 

Fietsberaad
Platform Veilig Fietsen
 

Thema-nieuwsbrief: Technologie voor Fietsveiligheid


Uit het Mobiliteitsbeeld 2021 blijkt dat het aantal kilometers fietspad is gestegen; in 2019 met 10% ten opzichte van 2010. Nederland telt zo’n 35.000 kilometer fietspad, in 2009 was dit 29.000 kilometer volgens de Fietsersbond. Van deze 35.000 is zo'n 6.200 kilometer Nederlands fietspad bestempeld als ‘druk’. Deze drukke fietspaden zijn niet gemaakt voor de grote stromen fietsen; ze zijn vaak niet breed genoeg en hebben niet het juiste type verharding wat zorgt voor onveilige situaties, aldus SWECO. Gezien de aandacht van de Rijksoverheid voor de fiets zal het aantal kilometers fietspad blijven stijgen en ook de drukte op de fietspaden zal blijven toenemen. Het borgen van de fietsveiligheid blijft daarom een belangrijk en actuele opgave. Een actuele ontwikkeling is de bijdrage van technologie en fietsdata aan het verbeteren van de fietsveiligheid. 
 
Het Ministerie van I&W meldt dat 1 op de 3 werkgevers aandacht besteed aan maatregelen tegen afleiding in het verkeer. Het Ministerie nam het initiatief om MONO-zakelijk te ontwikkelen, een app die werkgevers faciliteert met tips en hulpmiddelen de afleiding in het verkeer onder medewerkers tegen te gaan. Wanneer men minder afgeleid is in het verkeer, zal dit de fietsveiligheid ook ten goede komen. In deze nieuwsbrief bespreken we alle actuele technologische ontwikkelingen die bij kunnen dragen aan de fietsveiligheid.
 
Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen in samenwerking met Ministerie I&W & ANWB.  


Team Platform Veilig Fietsen

......................................................................

Zuid-Holland wil de best bereikbare fietsprovincie zijn; fietsers moeten vlot en veilig naar werk of school kunnen. Om besluitvorming voor fietsveiligheid te ondersteunen is het data-dashboard Digital Twin ontwikkeld waarin verschillende databronnen, visualisaties en analyses zijn gekoppeld. Lees hier hoe de provincie data hierbij gebruiken.
 
Wat is het resultaat als je een fietsradar koppelt aan een intelligente verkeersregelinstallatie? Een betere doorstroming voor (groepen) fietsers en een positief effect op de fietsveiligheid, gekeken naar verschillende snelheden op het fietspad. Lees hier meer over de fietsradar.
 
De ongevallenkaart van STAR (Smart Traffic Accident Reporting - initiatief van de Nationale politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA) maakt ongevalsdata van de politie inzichtelijk. De kaart is geüpdatet en geeft nu een actuele stand van zaken overzichtelijk weer en heet daarom voortaan 'Actueel ongevallenbeeld'. De website van STAR geeft nu dagelijks de actuele stand van zaken in ongevallen, te weten het totaal aantal ongevallen en het totaal aantal ongevallen met gewonden en doden (de stand van vandaag ten opzichte van dezelfde dag vorig jaar). En of er sprake van een stijging of daling. Bekijk het Actueel ongevallenbeeld hier.
 
Onderzoekers van de universiteit Gent keken of het in theorie mogelijk is om voor fietsen systemen te ontwikkelen die energiezuinig en toch snel genoeg zijn om fietsers tijdig te waarschuwen voor naderend onheil. Dat lijkt inderdaad mogelijk, maar dat vraagt nog veel onderzoek. Bekijk het onderzoek van de Universiteit Gent hier.
 
Meer relevante artikelen rondom technologie en fietsveiligheid

......................................................................

Op basis van onderzoek en praktijkervaringen zijn er door verschillende partijen handige richtlijnen, toolkits, kennismodules, online omgevingen en applicaties ontwikkeld. Deze zijn direct inzetbaar voor bijvoorbeeld een risicogestuurde en datagedreven aanpak voor fietsveiligheid.
 

......................................................................

Ook iets bijdragen?

Heb jij ook iets bij te dragen? Stuur je artikel, tool(kit) of kennisdocument door naar veiligfietsen@crow.nl.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Info

De CROW-Fietsberaad nieuwsbrief wordt gefinancierd vanuit het KpVV programma, kijk voor meer informatie op www.kpvv.nl.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de nieuwsbrief van Platform Veilig Fietsen is gratis. U kunt zich voor deze nieuwsbrief aan- of afmelden via uw Mijn Fietsberaad account.

Twitter LinkedIn