U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hierop heeft geabonneerd.

Wordt deze e-mail niet juist getoond? Bekijk de nieuwsbrief in de browser.

 

Fietsberaad
Platform Veilig Fietsen
 

Thema-nieuwsbrief: Ouderen en fietsveiligheid‘Minder verkeersdoden in 2020, maar historisch veel onder fietsers!’ Dat kopten de kranten en nieuwssites halverwege deze maand. Het aantal dodelijke slachtoffers onder fietsers is het afgelopen jaar dus toegenomen en de helft daarvan is 60 jaar of ouder, zo blijkt. Het is daarmee de meest kwetsbare groep fietsers en dus is het belangrijk om zoveel mogelijk aandacht hiervoor te vragen. Zo heeft Ministerie van I&W het programma Doortrappen geïnitieerd en is eind 2020 het rapport ‘veilige mobiliteit van ouderen’ verschenen. Voor Platform Veilig Fietsen redenen genoeg om de themanieuwsbrief te besteden aan de fietsveiligheid van en voor ouderen.

Mark van Gurp CROW

......................................................................

Uit onderzoek van CBS blijkt dat het aantal omgekomen fietsers in 2020 het hoogste is in 25 jaar. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers nam toe tot 229. Deze trend werd eerder ook al zichtbaar in cijfers van de Spoedeisende hulp. Zij meldden dat het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel niet eerder zo hoog was. Ten opzichte van 2009 is er sprake van een stijging van 18 procent in 2018.

De SWOV publiceerde eind 2020 resultaten van hun onderzoek met betrekking tot verkeersveiligheidproblemathiek van oudere fietsers. Hierbij werd o.a. gekeken naar factoren die bijdragen aan het ontstaan en de afloop van ongevallen met oudere fietsers. En naar mogelijke maatregelen en de effectiviteit er van.

Meer relevante artikelen

......................................................................

Op basis van onderzoek en praktijkervaringen zijn er door verschillende partijen handige richtlijnen, toolkits, kennismodules, online omgevingen en applicaties ontwikkeld. Direct inzetbaar om bijvoorbeeld te toetsen of paden aan de laatste standaarden voldoen of om inzicht krijgen in het fietsgedrag van ouderen.

......................................................................

Ook iets bijdragen?

De documenten in deze nieuwsbrief vormen de basis voor dossierpagina Ouderen en fietsveiligheid op het Platform Veilig Fietsen. Heb jij ook iets bij te dragen? Stuur je artikel, tool(kit) of kennisdocument door naar veiligfietsen@crow.nl.

Deze thema-nieuwsbrief is de voorjaarsnieuwsbrief van het Platform Veilig Fietsen. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het weten via onderstaande mini-enquête en wat volgens jou een interessant thema is voor een volgende editie.

Klik hier om naar de mini-enquête te navigeren.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Info

De CROW-Fietsberaad nieuwsbrief wordt gefinancierd vanuit het KpVV programma, kijk voor meer informatie op www.kpvv.nl.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de nieuwsbrief van Platform Veilig Fietsen is gratis. U kunt zich voor deze nieuwsbrief aan- of afmelden via uw Mijn Fietsberaad account.

Twitter LinkedIn