U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hierop heeft geabonneerd.

Wordt deze e-mail niet juist getoond? Bekijk de nieuwsbrief in de browser.

 

Fietsberaad
Platform Veilig Fietsen
 

Thema-nieuwsbrief: Beheer en onderhoud


Enkele jaren geleden fietsten mijn lief en ik tijdens een van onze lange tochten over een pas aangelegd fietspad. Wat een geluk, wat een comfort; lekker breed, strak in de lak (asfalt in dit geval) en langs de zijkant op gepaste afstand hier en daar wat struikjes. Onlangs fietsten we die route nog eens uit nostalgische overwegingen. "Weet je nog dat dat zo’n mooie route was". "Ja, daar kon je lekker fietsen".

Viel dat even tegen. Het wegdek was op diverse plekken opgebroken geweest en zo te zien provisorisch hersteld met klinkers. De struikjes waren hele bosschages geworden en stonden met hun takken als tentakels naar de passerende fietsers te graaien. Op sommige plekken was de verharding verzakt, waardoor er grote plassen op de weg stonden. Plassen waarbij je niet kon zien hoe diep ze waren en of er überhaupt wel verharding onder zat. Jammer, dat had ook anders gekund.

Nieuwe fietspaden plannen en realiseren is prachtig werk. Het geeft veel voldoening om na een lange tijd van overleggen, plannen, aanpassen en bouwen het fietspad te openen en te zien hoeveel fietsers er dankbaar gebruik van maken. De fietsveiligheid is weer een stukje verbeterd! Toch is met de openstelling van zo’n fietspad het werk pas voor de helft gedaan. Want zo’n nieuw fietspad moet ook beheerd worden en onderhouden, anders gaat het met die verbeterde verkeersveiligheid snel bergafwaarts.  

In deze nieuwsbrief hebben we de meest actuele informatie op het gebied van onderhoud en beheer van fietspaden op een rijtje gezet. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat fietsen ook op de lange termijn een aangename manier blijft om je te verplaatsen.

Hillie Talens CROW

......................................................................

Bijna 190 gemeenten, alle provincies en twee waterschappen ontvangen samen 165 miljoen euro voor het aanpakken van gevaarlijke kruisingen, fietspaden, wegen en rotondes. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

In Giessenburg werd groot onderhoud gecombineerd met aanvullende inrichtingsmaatregelen. Zo is een weg voorzien van opvallende witte stroken. Dit wijkt nogal af van wat gebruikelijk is. 

Wat zijn geschikte risico-indicatoren voor veilige wegen en veilige fietspaden? Het Kennisnetwerk Strategisch Plan Verkeersveiligheid ontwikkelde definites op basis van wetenschappelijke kennis. De definites werden getoetst door wegbeheerders.

Meer nieuwsartikelen

......................................................................

Op basis van onderzoek en praktijkervaringen zijn er door verschillende partijen handige richtlijnen, toolkits, kennismodules, online omgevingen en applicaties ontwikkeld. Direct inzetbaar om bijvoorbeeld te toetsen of paden aan de laatste standaarden voldoen en waar opgelet kan worden bij beheer en inspectie.

......................................................................

Ook iets bijdragen?

De documenten in deze nieuwsbrief vormen de basis voor een binnenkort te verschijnen dossierpagina rond beheer en onderhoud op het Platform Veilig Fietsen. Heb jij ook iets bij te dragen? Stuur je artikel, tool(kit) of kennisdocument door naar veiligfietsen@crow.nl.

Deze thema-nieuwsbrief is de winternieuwsbrief van het Platform Veilig Fietsen. We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het weten via onderstaande mini-enquête en wat volgens jou een interessant thema is voor een volgende editie.

Klik hier om naar de mini-enquête te navigeren.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!


CROW Fietsberaad

CROW-Fietsberaad is een kenniscentrum voor fietsbeleid. De doelstelling van CROW-Fietsberaad is de ontwikkeling, verspreiding en uitwisseling van praktijkgerichte kennis.

Alle contactgegevens van CROW-Fietsberaad zijn te vinden op www.fietsberaad.nl onder Contact.

Info

De CROW-Fietsberaad nieuwsbrief wordt gefinancierd vanuit het KpVV programma, kijk voor meer informatie op www.kpvv.nl.

Berichten, tips, rapporten e.d. voor deze nieuwsbrief kunt u mailen naar de redactie.

Abonnement

U ontvangt deze mail omdat u geabonneerd bent op de nieuwsbrief.

Een abonnement op de nieuwsbrief van Platform Veilig Fietsen is gratis. U kunt zich voor deze nieuwsbrief aan- of afmelden via uw Mijn Fietsberaad account.

Twitter LinkedIn