Kenniscentrum voor fietsbeleid

Kwaliteitsmonitor fietsregio's 2017

Stichting Landelijk Fietsplatform , Stichting Landelijk Fietsplatform
2017

Het Fietsplatform heeft een aantal jaren geleden initiatief genomen voor het uitvoeren van een landelijke benchmark voor het monitoren van de kwaliteit van de Nederlandse fietsregio’s. De landelijke benchmark moet provincies en regio’s prikkelen om het fietsproduct naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

Jaarlijks stappen miljoenen mensen op de fiets voor een korte of langere recreatieve fietstocht (2016: 193 miljoen tochten). Ruim 32.000 km aan knooppunt- en LF-routes ligt voor hen klaar. Om te onderzoeken hoe het met de kwaliteit van het recreatieve fietsaanbod gesteld is, heeft het Fietsplatform een landelijk vergelijkend onderzoek verricht.

Getoetst wordt op twee hoofdaspecten: ‘kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes)’ en ‘kwaliteit van de randvoorwaarden’. Regio’s kunnen 1 tot 5 sterren verdienen, vooral direct op basis van aantoonbare inspanningen, gedeeltelijk ook op basis van consumentenwaardering.   

De opzet van de monitor is vergelijkbaar met die van 2015. Kleine veranderingen zijn doorgevoerd, waaronder het meenemen van openbare rustpunten en het toevoegen van de uitkomsten van het ANWB onderzoek Fan van fietsen. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.   

Geconcludeerd mag worden dat de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is. Niet één provincie scoort minder dan drie sterren. Vijf provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: