Kenniscentrum voor fietsbeleid

Presentatie Onderzoek deelfietsgebruik in Amsterdam

Arnoud van Waes, Karla Münzel, Lucas Harms , Univesiteit Utrecht & Universiteit Amsterdam
2018

Presentatie over het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht onder deelfietsgebruikers van Flickbike.

Bestand. Klik om de link te openen (opent in een nieuw venster):

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht hebben een onderzoek gedaan naar de gebruikers van deelfietsen. Hierbij is gekeken naar de free-floating deelfietsaanbieder FlickBike.

Alle gebruikers van deelfietsaanbieder FlickBike (die in de zomer van 2017 in Amsterdam deelfietsen heeft geïntroduceerd) zijn uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. FlickBike was operationeel van 3 juli tot 22 oktober met 1000 fietsen en 6282 geregistreerde gebruikers. 476 gebruikers hebben de vragenlijst ingevuld. In die periode waren er naast FlickBike verschillende deelfietsaanbieders actief in Amsterdam: Donkey Republic, Obike, Urbee, Dropbyke en HelloBike.

Dit heeft inzichten verschaft in de voorkeuren en meningen over deelfietsen in het algemeen en naar de gebruikservaringen met FlickBike in het bijzonder. De resultaten van deze studie bieden nieuwe inzichten in de gebruikerskenmerken van deelfietsers en geven handvaten voor het verbeteren van toekomstige deelfiets-oplossingen en het ontwikkelen van beleid.

Het beeld dat naar voren komt is dat FlickBike gebruikt werd onder jonge, hoogopgeleide, werkende mannen, met name wonend in Amsterdam. Het model voorziet in een behoefte: de deelfiets was onder meer een oplossing voor gebruikers omdat OV-haltes te ver weg zijn. Daarnaast waardeerden gebruikers het parkeergemak en de beschikbaarheid van de fiets. De deelfiets werd grotendeels voor privé gebruik en blijkt vooral een alternatief te zijn voor OV en te voet.

Zie voor de belangrijkste resultaten de presentatie. Deze is tevens op donderdag 1 februari j.l. gepresenteerd in Utrecht op een bijeenkomst van de Kopgroep Gemeentelijk Deelfietsenbeleid CROW-Fietsberaad.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: