Kenniscentrum voor fietsbeleid

Gelderland hoger gewaardeerd door recreatieve fietser

17-05-2017

Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn de provincies die het recreatieve fietsen het beste op orde hebben. Noord-Holland en Zuid-Holland blijven wat achter.

plaatje

Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor 2017 van het Fietsplatform. De kwaliteit van het recreatieve routenetwerk is hierin beoordeeld op uitvoering, beheer en onderhoud en de aantrekkelijkheid van de omgeving. In totaal gaat het om 32.000 km aan fietsroutes, waarvan 4.500 km LF-routes. Functionaliteit voor het utilitaire fietsgebruik is niet meegenomen in het onderzoek.

Vijf provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Gelderland heeft daarbij een sprong van 2 sterren gemaakt ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2015. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Noord-Holland en Zuid-Holland komen op twee sterren uit. Flevoland deed niet mee aan het onderzoek.

De provincies die het laagst scoren zijn ook de provincies waar relatief veel kleine fietsroutenetwerken en veel netwerkbeheerders zijn. Deze provincies lopen veel punten mis op afstemming, het vastleggen van afspraken en het omgaan met wijzigingen in de routes. Provinciale coördinatie zou de score op deze aspecten kunnen verhogen, aldus de monitor.

Bij de Kwaliteitsmonitor 2017 heeft de waardering van de consument meer inbreng gekregen. Die loopt nogal uiteen als gekeken wordt naar de verschillende consumentenonderzoeken. In Continu Vakantie Onderzoek van het NBTC krijgen Groningen, Friesland en Gelderland de hoogste score. Gelderland komt bij Fietsen123 als populairste fietsprovincie uit de bus. In een ANWB-onderzoek krijgt Drenthe de hoogste score. 

 

Rapport
Stichting Landelijk Fietsplatform , Stichting Landelijk Fietsplatform
2017
Het Fietsplatform heeft een aantal jaren geleden initiatief genomen voor het uitvoeren van een landelijke benchmark voor het monitoren van de kwaliteit van de Nederlandse fietsregio’s. De landelijke benchmark moet provincies en regio’s prikkelen om het fietsproduct naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: