Kenniscentrum voor fietsbeleid

Voorrangskruispunten

image

Zeist, Slotlaan-Hogeweg, brede middengeleiders. In 2005 zijn op dit kruispunt de verkeerslichten vervangen door een voorrangskruispunt met brede middengeleiders. Verkeerslichten zijn niet meer nodig omdat óók automobilisten uit de zijstraten in twee keer kunnen oversteken. Een mooie oplossing als de ruimte voor een rotonde ontbreekt. Met videoimpressie en computersimulatie.

image

Amersfoort, Wuytierslaan-Hogendorplaan, uitritconstructie met tweerichtingsfietspad. Vanwege het grote aantal ‘spookfietsers’ heeft de gemeente Amersfoort in 2003 éénrichtingsfietspaden langs de Wuytierslaan omgebouwd tot een tweerichtingsfietspad. Om de veiligheid op de kruispunten met de zijstraten te verhogen zijn uitritconstructies aangelegd. Pijlmarkeringen attenderen automobilisten uit de zijstraten op fietsers uit twee richtingen.

image

De Bilt, Blauwkapelseweg, weefplateau. Om linksafslaande fietsers te faciliteren heeft de gemeente De Bilt een groot rood plateau aangelegd met een middengeleider. Linksafslaande fietsers kunnen tijdig voorsorteren en hebben middenop een rustpunt om voorrang te verlenen aan het verkeer uit de tegenovergestelde richting. Video toegevoegd op 12/7/2007.

image

Kampen, Europa-Allee, fietsoversteek met VRI op aanvraag. Bij de herprofilering van de Europa-Allee is ook een belangrijke fietsoversteek aangepast. De oversteeklengtes zijn verkort, zodat de meeste fietsers zonder hulp van de verkeerslichten kunnen oversteken. Desgewenst kunnen minder capabele fietsers wel groen aanvragen met de drukknop.