Welke kruispunten voor fietsers onveilig zijn, is in principe na te gaan door naar de fysieke kenmerken ervan te kijken. Zo zijn kruispunten na een bocht of zonder verkeerslichten vaak onveiliger. Maar het kan ook zijn dat op kruispunten mét verkeerslichten juist gevaarlijke situaties ontstaan als fietsers te weinig of te kort groen krijgen waardoor ze door rood gaan fietsen. De vraag is hoe je dit soort situaties herkent.
Remdata
Mark Könst, beleidsadviseur van de Vervoerregio Amsterdam en lid van het kernteam Data en Digitalisering van het MRA-platform Smart Mobility, hoorde over een overheidsproject waarbij data van het rij- en remgedrag van Mercedes-rijders beschikbaar zou worden gesteld en bedacht dat remdata van auto’s zou kunnen helpen om onveilige kruispunten voor fietsers te lokaliseren. Könst: “Als je weet waar auto’s remmen, dan weet je ook waar ze hard moeten remmen. En waar hard geremd wordt is mogelijk sprake van een onveilige situatie.”
Data sprint
Deze gedachte werd inzet van een zogenoemde data sprint, het uitwerken van een idee op zo’n manier dat je snel en gestructureerd oplossingen kan verkennen en testen. De registratie van de Mercedes-rijders leverde hiervoor alleen te weinig datapunten op. In plaats daarvan gebruikten de ontwikkelaars gegevens van bandenleverancier Bridgestone die veel bestelbusjes op de weg heeft en daarvan ook de remdata registreert. Deze data werden in een digitaal model gekoppeld aan een overzicht van punten waar fietsers en auto’s elkaar kruisen. Door te kijken naar de intensiteit van de fietsstromen, de maximale snelheid van auto’s en hoe vaak er hard werd geremd kon het team een aantal hotspots lokaliseren waar remmende automobilisten en fietsers elkaar vaak treffen. Dit resulteerde in een top 20 van risicovolle kruisingen in het testgebied.
Bron: MRA Smart Mobility
Verder ontwikkelen
Vervoerregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland en een aantal andere provincies hebben al interesse getoond in deze proof-of-concept en MRA Smart Mobility is in gesprek met de ANWB over een mogelijke samenwerking. In een volgende fase hoopt de organisatie de remdata daadwerkelijk in te zetten voor de verbetering van de veiligheid van fietsers. Op het Nationaal Fietscongres op 6 juni geeft Mark Könst een presentatie over de data sprint.
Bron: MRA Smart Mobility