Platform Veilig fietsen

Ik blijf fietsen: fietsvaardigheid aan de hand van neurowetenschappen

 • Soort:Project
 • Datum:03-07-2019
 • Startdatum:3-7-2019 14:11:55
 • Status:Lopend
 • Contactpersoon:Eric Maris
Onderzoek hoe wetenschap kan helpen om ouderen langer te laten fietsen.
 • Neurowetenschapper Eric Maris van de Radboud Universiteit onderzoekt hoe wetenschap kan helpen om ouderen langer te laten fietsen.

  De cognitieve neurowetenschap doet geen rechtstreeks onderzoek naar fietsen, maar biedt veel nuttige inzichten. Op basis van deze wetenschappelijke inzichten kunnen we onze fietsvaardigheid verbeteren met slimme oefeningen. Dit voorkomt dat je op een gegeven moment niet meer op de fiets stapt omdat je niet meer durft. Zo kun je tot op hoge leeftijd fit en actief blijven. Dit onderzoek helpt om de vaardigheden van ouderen te behouden die je nodig hebt om te blijven fietsen.

  Dit project heeft een wetenschappelijk en een maatschappelijk doel. Het wetenschappelijke doel is laten zien hoe bestaande wetenschappelijke kennis relevant is voor zo’n alledaagse activiteit als fietsen, en het maatschappelijke doel is fietsers helpen langer veilig te fietsen. Dit project wordt gedragen door een groep gelijkgezinden, waaronder een cognitieve neurowetenschapper en een groep fietsdocenten.

  Op de website ikblijffietsen.nl leest u meer over onze wetenschappelijke kennis over het fietsen, en vindt u ook concrete oefeningen waarmee men zijn fietsvaardigheid kan verbeteren.

Relevantie

Scroll naar boven