De studie – gepubliceerd in het tijdschrift Traffic Injury Prevention - betrof de leeftijdsgroep 0-17 jaar. Het onderzoek richtte zich op een kleine 8000 kinderen die na een fietsongeval op de spoedeisende hulp terecht kwamen met serieus letsel. Men keek onder meer naar de aard van het letsel en het effect van het dragen van een fietshelm.
Kinderen zijn vooral betrokken bij enkelvoudige ongevallen, hoe jonger hoe hoger het aandeel. In de leeftijdscategorie tussen 0 en 6 jaar ging het om 91% van de ongevallen, bij de 7 tot 12 jarigen om 84%. En bij de 13-17 jarigen om 77%, evenveel als het gemiddelde over alle leeftijden.
Bij de matig tot ernstiger gewonden ging het in 8% om hoofdletsel en 85% om armletsel (73%) of beenletsel (13%).
Veel ongevallen gebeuren op weg naar en van school, waarbij de Zweden stellen dat 20% een gevolg is van een gebrek aan fietsvaardigheden. Eveneens 20% is te wijten aan gebrekkig wegonderhoud of andere gebreken aan de infrastructuur, waarbij complicatie in Zweden is dat men vaak te maken heeft met glijpartijen als gevolg van zand en grind dat gestrooid wordt bij winterse omstandigheden.
De analyses leerden verder dat fietshelmen de kans op hoofdletsel reduceren met 61%. Letsel aan het gezicht wordt teruggebracht met 45%.
Het helmgebruik ligt in Zweden hoog tot de leeftijd van 10 jaar (90%), daarna neemt het af tot 14%, vooral bij meisjes. Het aandeel van ongevallen met hoofdletsels neemt dan ook toe met de leeftijd.
De onderzoekers pleiten ervoor helmgebruik ook onder oudere kinderen meer te promoten. En meer aandacht te besteden aan maatregelen die armletsel kunnen voorkomen.