Innovaties Fietsparkeren

Bewaakte fietsenstalling regime 'eerste 24 uur gratis'

 • Soort:Onderzoeksrapporten
 • Uitgever:NS-Stations
 • Datum:16-12-2019
Sinds 2014 wordt het bewaakte stallingsregime ‘1e 24 uur gratis’ aangeboden in de bewaakte NS-stallingen, welke zeer goed wordt ontvangen door zowel de reiziger als overheden en NS. In dit document wordt het regime en de effecten aan de hand van uitgevoerde onderzoeken en analyses naar bestaande cases en een case study (Amersfoort) nader toegelicht.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • De trein is een populaire manier om te reizen: op een doordeweekse dag worden ca. 1,2 miljoen reizen gemaakt. Reizigers komen via verschillende modaliteiten naar of van het station. Bij treinreizigers in Nederland is de fiets het belangrijkste voortransportmiddel. Ruim 45% van de reizigers komt op de fiets naar het station, en dit aantal groeit op diverse locaties al naar 50% tot 60%.
   
  Het belang van een goede faciliteit om de fiets te stallen is door dit enorme aantal fietsen onmiskenbaar. Enerzijds om de reiziger een veilige plek voor de fiets te bieden, anderzijds om de omgeving van het station overzichtelijk en goed toegankelijk te houden.
   
  Op nagenoeg elk station zijn hiervoor onbewaakte én bewaakte stallingsplaatsen gecreëerd. Realiteit is dat bewaakte stallingen vaak (deels) leegstaan terwijl onbewaakte stallingen overvol zijn.

  Onderzoeksvraag: Wat is het effect van de invoer van 1e 24 uur gratis in termen van bezetting, stallingsduur en klanttevredenheid?

Relevantie

Terug naar 'Kennis'
Submenu openen

Kennisdocumenten_detail

Scroll naar boven