Innovaties Fietsparkeren

P-route scoort een dikke 7

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:05-10-2018
Utrecht begon in 2015 met digitale borden die het aantal vrije plaatsen in de dichtstbijzijnde fietsenstallingen tonen en de route naar die stallingen aangeven. De meeste gebruikers van de stallingen kennen ze inmiddels. En van hen maken vier van de tien er daadwerkelijk gebruik van.


 • Het P-route systeem bepaalt met optische sensoren het aantal vrije plekken in de stallingen. Ook fietsen buiten de rekken worden gedetecteerd.


  Van de gebruikers van de stallingen is 75% bekend met de borden op straat. Van hen maakt 41% hier daadwerkelijk gebruik van bij de keuze van een stalling. Gebruikers van de centrumstallingen maken iets meer gebruik van de borden dan de gebruikers van de stationsstallingen.
  39 % heeft door de P-route fietsborden één of meer keer een andere stalling gekozen. 15% gaat toch naar de gebruikelijke stalling ook als het systeem aangeeft dat deze stalling bijna vol is.

  Verder kent 33% kent de Drips met de verwijzing naar de Pop Up Parkings. Van de gebruikers van de Pop Up Parkings kent de helft deze borden.
  De app heeft een lage bekendheid (<10 %). Van de mensen die bekend zijn met de app maakt meer dan de helft hier ook gebruik van om een keuze voor een stalling te maken.

  De gemiddelde bezetting van de stallingen tussen 2015 en 2018 is toegenomen met 15%. De borden die verwijzen naar de centrum- en stationsstallingen scoren onder fietsers een 7,2. Borden die het aantal vrije plaatsen aangeven in specifieke stallingen een 7,6.
  De gemeente benadrukt dat de P-borden er ook voor hebben gezorgd dat de vindbaarheid van de stallingen is verbeterd. Daarnaast geeft het systeem veel managementinformatie.

  Inmiddels zijn 16 stallingen aangesloten op de P-route fiets (11 vaste stallingen en 5 Pop Up Parkings). In 2019 komt daar de Neude stalling bij.

Relevantie

Terug naar 'Kennis'
Submenu openen

Kennisdocumenten_detail

Scroll naar boven