Achtergrond
Bedrijven bieden hun klanten steeds meer opties voor de levering van goederen. Webwinkels bieden “same day delivery” aan. In de bouw geldt vandaag besteld, morgen tussen 7 en 9 uur afgeleverd op de bouwplaats. De consument wil een pakketje kunnen ophalen bij een zelf gekozen afhaalpunt, en laat zijn maaltijd thuisbezorgen.
De vraag naar logistiek in steden groeit en wordt steeds fijnmaziger en tijd kritischer. Daardoor groeit het aantal bestelbusjes in goederenvervoer in steden. Dat is ongewenst voor de luchtkwaliteit, geluid, veiligheid en leefbaarheid in steden. Veranderingen in de marktvraag (kleinere volumes, snellere levering) en in het mobiliteitsbeleid van gemeenten (invoering van tijdvensters en milieuzones) brengen uitdagingen mee voor logistieke professionals op het gebied van voertuiginzet en planning. Zij willen hun bezorgdiensten betrouwbaar en efficiënt blijven aanbieden, optimaal gebruik maken van hun voertuigen en de drukke binnenstad snel kunnen bereiken.
Dit vraagt om nieuwe oplossingen, met schone, stille en in omvang efficiënte voertuigen die rendabel ingezet worden om de logistieke vraag in steden te bedienen. Het segment tussen fiets en bestelvoertuig met elektrische aandrijving of trapondersteuning, het lichte elektrische vrachtvoertuig (LEVV), biedt hiervoor uitkomst.
Internationaal onderzoek laat zien dat veel zendingen in steden zich lenen voor stadslogistiek met LEVV’s.
Dit artikel is afkomstig van hva.nl
Gerelateerd onderzoek