1. Leeftijdsvriendelijke verkeersomgeving
Een leeftijdsvriendelijke verkeersveilige omgeving stimuleert beweging, voorkomt ongevallen en kan letselernst beperken. Fiets- en wandelpaden en een veilige omgang van ouderen in interactie met andere verkeersdeelnemers, zoals veilige oversteekplaatsen en kruispunten, vragen daarom specifieke aandacht.
2. Veilig verkeersgedrag door en voor ouderen
Ouderen zijn zich niet altijd bewust van hun beperkingen. Bewustzijn hiervan helpt ouderen bij het tijdig
aanpassen van verkeersmiddel of verkeersgedrag. Naasten of professionals kunnen hierbij behulpzaam
zijn. Maar ook andere verkeersdeelnemers moeten zich meer bewust zijn van extra kwetsbare verkeersdeelnemers zoals ouderen.
3. Veilig gebruik van voertuigen en hulpmiddelen door ouderen
Ouderen zijn zich niet altijd bewust van hulpmiddelen of van mogelijke vervoersalternatieven. Meer aandacht voor veiliger (gebruik van) voertuigen die rekening houden met behoeften, beperkingen en vaardigheden van e gebruikers is nodig. Daarnaast zijn er compenserende aanpassingen, zoals een automatisch geschakeld voertuig of extra binnen- of zijspiegels. Ouderen zijn niet altijd bekend met de mogelijkheden.
4. Verbinding verkeersveiligheid met zorg en welzijn
Ook professionals in het domein van zorg en welzijn hebben een rol in de verkeersveiligheid van hun oudere cliënten. We kunnen hen daarbij helpen met duidelijke informatievoorziening of advisering over beschikbare aanpassingen, vervoersopties en kennismaking met vervoersalternatieven zoals openbaar vervoer. Ook kunnen we hen helpen om tijdig het gesprek over veilige mobiliteit met ouderen en hun naasten aan te gaan.