Tour de Force

Lancering van het Fietskompas: Een gids voor gemeenten

  • Soort:Notities
  • Datum:08-04-2025
Het Fietskompas is een uitgebreide gids voor gemeenten die fietsen willen stimuleren. Deze gids biedt praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om fietsen aantrekkelijker te maken voor inwoners. Of je nu werkt aan duurzaamheid, leefbaarheid, rechtvaardigheid of gezondheid, het Fietskompas helpt je op weg.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Waarom fietsen stimuleren? Screenshot-2.png
    Fietsen is een multi-oplossing, zoals gedragswetenschapper Loes Kreemers zegt: "Het heeft zoveel voordelen. Voor onze gezondheid, luchtkwaliteit, klimaatdoelen en leefbaarheid van de stad." Toch fietst 22% van de Nederlanders (bijna) nooit en pakt 53% dagelijks de auto naar werk. Het Fietskompas biedt handvatten om deze cijfers in jouw gemeente te verbeteren.

    Hoe gebruik je het Fietskompas? 
    Het Fietskompas is er voor iedereen die aan fietsstimulering werkt. Misschien moet je nog overtuigd worden van het nut? Misschien ben je vlot uit de startblokken geschoten, maar zit je even vast? Ben je op zoek naar inspiratie? Of misschien loopt jouw aanpak al jaren, en wil je meten of die effectief is. Waar je ook bent op de route naar fietsstimulering; in het Fietskompas vind je rake inzichten en praktische tips, passend bij jouw situatie. 

    Screenshot-1.pngHet Fietskompas is niet bedoeld om van A tot Z te lezen. In de inhoudsopgave zie je direct welke hoofdstukken voor jou het meest relevant zijn en daar kun je meteen naar doorklikken. Bovenaan elke pagina vind je een menubalk, waarmee je naar een ander hoofdstuk of terug naar de inhoudsopgave kunt. Zo hopen we je zo snel mogelijk verder te helpen. 

    Inspirerende voorbeelden 
    Het Fietskompas bevat bewezen effectieve interventies zoals e-bike probeeracties, een scholenaanpak en fietsvlonders. Een mooi voorbeeld is de High Five aanpak, waarbij kinderen punten sparen door high fives uit te delen langs de route van huis naar school. Dit heeft geleid tot gemiddeld 31% minder auto's rondom scholen. 

    Screenshot-3.pngInterview met gedragswetenschapper Loes Kreemers 
    Loes Kreemers benadrukt dat het stimuleren van fietsen lastig gaat zonder het ontmoedigen van autogebruik. "Je hebt stimulering én ontmoediging nodig," zegt Kreemers. Ze wijst op het belang van een combinatie van pull- en push-maatregelen, zoals het verbeteren van fietsinfrastructuur en het invoeren van beperkte verkeerszones. 

    Case study: Alphen aan den Rijn 
    In Alphen aan den Rijn heeft een nieuwe aanpak geleid tot een stijging van het fietsgebruik met 10% tussen 2015 en 2022. Beleidsmedewerker Sandra Smits vertelt hoe samenwerking met maatschappelijke partners immens veel opleverde. "Onze partners hebben een grote invloed op hun doelgroepen. In het begin moet je veel investeren, maar na verloop van tijd kan onze rol steeds kleiner worden," zegt Smits. 

    Met het Fietskompas hopen we gemeenten te inspireren en te ondersteunen bij het stimuleren van fietsen. Veel leesplezier en succes met het realiseren van jullie fietsambities!  
    Heb je vragen over het Tour de Force Fietskompas? Vraag het onze ploegleider Fietsstimulering: Roel Lenoir op fietsstimulering@tourdeforce.nl.

Relevantie

Scroll naar boven