Kenniscafé - Meer bewegen in de gezonde wijk van de toekomst

Kenniscafé - Meer bewegen in de gezonde wijk van de toekomst

Organisator: Tour de Force
Taal: Nederlands
Datum: 31-3-2021, 10:00 - 12:00
Locatie: Online via Zoom
Zaal open: 09:55
In het kader van Tour de Force thema D (Fietsstimulering) organiseren CROW en Tour de Force een kenniscafé over de fiets als middel voor gezondheidsbevordering. Er wordt ingegaan op twee casussen uit Zwolle en Rotterdam.
  • Er bestaan grote gezondheidsverschillen in Nederland: in de ene wijk kun je zomaar 10 tot 15 jaar korter leven in dan in de andere wijk. Kan het ook anders? Kunnen fietsen en lopen in een aantrekkelijke en veilige omgeving een bijdrage leveren aan de gezondheid van wijkbewoners?

    In de wijk Holtenbroek in Zwolle is een paar jaar geleden een project gestart dat bewoners in de wijk de mogelijkheid geeft om fietsles en een opgeknapte fiets te krijgen, die uit een lokale werkplaats in de wijk komt. Het project 'Fietsen is vrijheid' is ingebed in de sociale aanpak van de wijkorganisatie en werkt ook aan gezondheidsbevordering.

    In Rotterdam Overschie is afgelopen najaar na een lange aanloop het project ‘Voorbij Lopen en Fietsen als medicijn’ gestart, vanuit verschillende disciplines van de gemeente. Samen met sociale partners in de wijk en de huisarts wordt geprobeerd om de gezondheid van een groep bewoners te verbeteren. Daarbij wordt ook gewerkt aan een verbetering van de openbare ruimte, zodat lopen en fietsen in de wijk veiliger en vanzelfsprekender wordt.

    Er zijn verschillen en overeenkomsten tussen de  pilots in deze wijken Is er al iets bereikt? Lukt het om de bewoners met een lage SES actief te krijgen, wat kunnen gemeenten en maatschappelijke organisaties leren van deze pilots, en kan het ook iets betekenen voor andere wijken?

     


    Programma

    • Aftrap over belang van gezondheidspreventie en de rol van bewegen door Hugo van der Steenhoven (Tour de Force)
    • Korte presentatie over Holtenbroek door Nicole Stremmelaar (Projectleider 'Fietsen is vrijheid')
    • Korte presentatie Overschie door Jorn Wemmenhove (Projectleider 'Voorbij lopen en fietsen')
    • Visie van Ministerie van VWS ten aanzien preventie op lokaal en/of wijkniveau door Remco Klaasman (Ministerie van VWS)
    Pauze
    • Gesprek in break-out sessies over onderdelen aanpak en mogelijkheden tot opschaling
    • Afsluiting van de meeting met een panelgesprek met o.a Jose Besselink (Gemeente Rotterdam), Marcus Popkema (Hogeschool Windesheim Zwolle) en Ernest van den Bemd (Beleidsmedewerker gezondheid en fietsen van de Fietsersbond).

     

Relevantie

Terug naar '2021'
Submenu openen

Kenniscafé - Meer bewegen in de gezonde wijk van de toekomst

Scroll naar boven