Kenniscafé - Data en deelmobiliteit

Kenniscafé - Data en deelmobiliteit

Datum: 15-9-2022, 13:00 - 16:30
Locatie: HYBRIDE: CROW-kantoor Utrecht, Leidseveer 2-10 & online via Teams
GNMI en CROW organiseren het (fysieke) kenniscafé - Data en deelmobiliteit. 


  • Langzaam maar zeker kunnen overheden beschikken over steeds meer data over deelvoertuigen. Dat helpt bij het aanscherpen van het beleid en het bijsturen van de uitvoering. In dit kenniscafé van GNMI en CROW bespreken we de laatste ontwikkelingen, tools en inspirerende praktijkvoorbeelden.

    Het wordt een fysieke bijeenkomst op het nieuwe CROW-kantoor in Utrecht en is digitaal te volgens via Teams. Uit een kleine peiling bleek een duidelijke behoefte om elkaar, na verschillende online bijeenkomsten, in het “echt” te ontmoeten. Tijdens de pauze en de borrel is hier voldoende gelegenheid voor.

    Graag aanmelden als u fysiek aanwezig wilt zijn bij de bijeenkomst.
    Als u de bijeenkomst alleen digitaal wilt volgen kunt u deze teamlink
    deze teamslink gebruiken en is aanmelden niet gewenst, zodat we weten hoeveel mensen er fysiek aanwezig zullen zijn.

    De bijeenkomst in Utrecht is in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers van het Dashboard Deelmobiliteit en leden van de GNMI-themagroep Deelmobiliteit. Voor zover de ruimte het toelaat,  zijn ook andere geïnteresseerden welkom. Desgewenst kan de bijeenkomst ook online gevolgd worden. T.z.t. zullen we per mail informeren wie graag online en wie fysiek deel wil nemen aan de bijeenkomst.

    PROGRAMMA
    13:00 Zaal open

    13:30 Welkom en opening, door Alex Mink (GNMI)

    13:40 Nieuwste ontwikkelingen rond Dashboard Deelmobiliteit, door Otto van Boggelen (CROW) en Bart Roorda (Tuxion)
    In januari lanceerde CROW het Dashboard Deelmobiliteit, een webtool van en voor overheden die de ontwikkelingen rond deelmobiliteit op de voet willen volgen. Sindsdien is de datakwaliteit verder verbeterd, zijn nieuwe gemeenten en aanbieders aangesloten en zijn nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Tevens is er aandacht voor praktijktoepassingen en de plannen voor de nabije toekomst.

    14:00 Crowd management in Scheveningen, door Rinse Gorter (gemeente Den Haag) en Sven Boor (Transbits)
    Op een zomerse dag kampt Scheveningen met enorme congestie, overvolle trams en een hoge parkeerdruk. Met de introductie van de deelscooter nam de druk op de openbare ruimte verder toe. In opdracht van de gemeente Den Haag ontwikkelde Tranbits een module, waarmee gemeenten en aanbieders real time kunnen sturen op het maximum aantal deelvoertuigen per zone. In de Digitwin van Argaleo worden deze data (binnenkort) gecombineerd met informatie over andere vervoerwijzen, zodat crowd-managers een compleet en actueel beeld hebben.

    14:20 Flexibele parkeermachtiging voor deelauto’s, door Wilco van de Vosse (SHPV)
    De opkomst van de deelauto brengt nieuwe uitdagingen met zich mee rond het betaald parkeren. Dat geldt met name als de deelauto in de ene gemeente gehuurd wordt en in een andere gemeente achtergelaten. SHPV doet samen met 9 gemeenten en 4 aanbieders van deelauto’s een proef met flexibele parkeermachtiging voor deelauto’s. De parkeervergunning van een deelauto-aanbieder kan daardoor in verschillende gemeenten gebruikt worden. Bovendien kunnen gemeenten sturen op het maximum aantal deelauto’s in een gebied.

    14:40 Pauze

    15:00 Gebruikersonderzoek autodelen, door Friso Metz (Advier)
    In opdracht van een aantal gemeenten en CROW heeft adviesbureau Advier een enquête uitgezet onder gebruikers van de deelauto’s. Wat zijn de kenmerken van gebruikers? Komt de deelauto in de plaats van een eigen auto? Naast de presentatie van resultaten aandacht voor de vraag hoe in de toekomst gebruikers-enquêtes het best georganiseerd kunnen worden, zodat gemeenten onderling vergeleken kunnen en aanbieders van deelvervoer niet overvraagd worden.

    15:20 CityDataStandaard-Mobiliteit, door Gemma Schepers (gemeente Amsterdam)
    De afgelopen jaren hebben enkele grote gemeenten en het ministerie van IenW gewerkt aan een juridisch kader voor de uitwisseling van data over deelmobiliteit. In deze CityDatastandaard-Mobiliteit (CDS-M) is veel aandacht voor de privacy. Samen met het dashboard Vianova is een aantal pilots uitgevoerd, waarin onderzocht is hoe de data privacy-proof verwerkt kan worden. Daarnaast zijn voorbeeldteksten geformuleerd die gemeenten kunnen opnemen in hun APV of vergunning, waarin geregeld wordt welke data aanbieders moeten leveren.

    15:40 Paneldiscussie toekomstbeeld onder leiding van Ananda Groag (ministerie van IenW)
    Een werkgroep met grote gemeenten, het ministerie en CROW buigt zich momenteel over de vraag hoe de data-uitwisseling rond deelmobiliteit het best georganiseerd kan worden. Is er behoefte aan een centrale database waarin de data van alle aanbieders samenkomt? In welke mate moet deze data openbaar zijn? Wat is de rol het National Access Point dat bij de RDW in de maak is? Krijgt data-uitwisseling een plek in het beoogde Nationaal Programma Deelmobiliteit? En gaan de miljoenen die gereserveerd zijn voor DEMS* nog een impuls geven? Deze vragen worden voorgelegd aan een panel met Bon Bakermans (ministerie IenW), Rinse Gorter (gemeente Den Haag), Gemma Schepers (gemeente Amsterdam), Otto van Boggelen (CROW) en een aanbieder van deelvoertuigen.  

    16:20    Borrel
     
    *) Bij het Nationaal Groeifonds is een voorstel ingediend voor een Datagedreven Ecosysteem voor Mobiliteit en Smart City (DEMS). De adviescommissie van het fonds heeft het kabinet geadviseerd om een bedrag van 85 miljoen euro te reserveren voor DEMS. Het kabinet neemt dit advies over. De indieners is gevraagd een aangescherpt voorstel uit te werken ten behoeve van de definitieve toekenning later dit jaar.

    Graag aanmelden als u fysiek aanwezig wilt zijn bij de bijeenkomst.
    Als u de bijeenkomst alleen digitaal wilt volgen kunt u deze teamlink
    deze teamslink gebruiken en is aanmelden niet gewenst, zodat we weten hoeveel mensen er fysiek aanwezig zullen zijn.
  • Adres CROW-kantoor Utrecht
    Kantoorgebouw Smakkelaarsburght
    Leidseveer 2-10
    3511 SB Utrecht
    T: 030-29 18 200

Aanmelden

U kunt zich niet meer registreren voor deze bijeenkomst.

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Scroll naar boven