Webinar - Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen!

Webinar - Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen!

Organisator: CROW
Datum: 6-10-2022, 10:00 - 12:00
Locatie: Online

Wat is er voor nodig en waar liggen de uitdagingen?

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zo goed mogelijk deel kan nemen aan de samenleving? Hoe maken we onze openbare ruimte optimaal toegankelijk? En welke stappen zijn er al gezet? Tijdens de Week van Toegankelijkheid houden CROW, Kennis Over Zien en Bartiméus Fonds het gratis webinar ‘Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen!’. 

 • In dit webinar nemen we je mee in de missie en agenda van het Kennisnetwerk Toegankelijkheid. Het kennisnetwerk is opgericht door CROW, Kennis Over Zien en Bartiméus Fonds en heeft intussen diverse projecten opgeleverd. We staan stil bij een aantal recente met betrekking tot de pijlers openbare ruimte en verkeer & vervoer.

  Zo praten Emile Oostenbrink (CROW) en Jos Sprenkels (GPPZ) je bij over de uitgangspunten voor het vrijhouden van voetpaden in de sessie “Lopen en obstakels”. Richard Boerop en Bart Melis-Dankers schetsen aan de hand van het afwegingskader hoe goede verlichting een bijdrage kan leveren aan toegankelijkheid. En Christiaan Zandstra van de gemeente Amsterdam/Vervoerregio Amsterdam en Thea de Vries (Stedelijk Directeur Ruimte en Economie van de Gemeente Amsterdam) lichten toe hoe zij werken aan het inclusiever maken van de stad. Hierbij zal hij een aantal belangrijke aangrijpingspunten, resultaten en ambities benoemen.

  In een tafelgesprek met verschillende (vak)professionals wordt de urgentie van een toegankelijke en inclusieve samenleving dieper uitgewerkt. Onder andere Martijn Beek (Wethouder toegankelijkheid Veenendaal) en Luuk-Jan Boon (directeur van de Oogvereniging) delen hun visie met betrekking tot toegankelijkheid.

  Maar ook jouw bijdrage telt! Tijdens het webinar is er de mogelijkheid om jouw dilemma’s en successen te delen met de aanwezigen of vragen te stellen aan de sprekers.


  Over het Kennisnetwerk Toegankelijkheid

  Er zijn in Nederland zo’n 4,5 miljoen mensen met een bepaalde mate van beperking die daardoor niet optimaal kunnen participeren in onze samenleving. Het gaat hierbij om mensen met een visuele, auditieve, motorische of verstandelijke beperking. Maar ook ouderen of laaggeletterden ervaren soms problemen. Met de vaststelling van het VN-verdrag Handicap “Rechten voor mensen met een beperking” wil Nederland hier verandering in brengen en stappen zetten naar een toegankelijke, inclusieve samenleving voor iedereen. In de uitvoering hiervan wordt er gekeken naar 4 pijlers: verkeer & vervoer, openbare ruimte, gebouwen en (digitale) informatievoorziening.

  Als eerste aanzet heeft CROW begin dit jaar samen met Kennis Over Zien en Bartiméus Fonds het Kennisnetwerk Toegankelijkheid opgericht. In het kader van het kennisnetwerk brengen we kennisdeskundigen samen, maar betrekken we ook actief ervaringsdeskundigen bij de activiteiten van het netwerk. Samen ontwikkelen en verzamelen we betrouwbare kennis en informatie waarmee we opgaven rond toegankelijkheid in relatie tot de 4 pijlers uit het VN-verdrag effectief aan kunnen pakken. Van beleid tot uitvoering.
   
  Heeft u speciale voorzieningen nodig om het webinar te volgen? Mail naar congressen@crow.nl, dan nemen we contact met u op over de mogelijkheden.

  Bekijk het volledige programma hier.

Relevantie

Terug naar '2022'
Submenu openen

Webinar - Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen!

Scroll naar boven